CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

ANOFM: 90 la sută din angajatorii moldoveni vor avea o stabilitate la capitolul vânzări în anul 2024

22% din agenții economic din Moldova se aşteaptă la o creştere a cererii de bunuri, produse sau servicii sperând la ameliorarea situației economice, finisarea războiul din Ucraina şi restabilirea lanțurilor de aprovizionare. 69% susțin că cererea de bunuri, produse și servicii va rămâne pe o linie stabilă. 

Așa arată Prognoza pieței muncii pentru anul 2024 din perspectiva angajatorilor și Barometrul Oportunităților de angajare (BOA), elaborate de Agenția Națională a Ocupării Forței de muncă făcute publice la Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM în cadrul Grupului de lucru Dezvoltarea pieței muncii, condus de Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Potrivit datelor Prognozei pieței muncii și a BOA 16% din agenții economici, care au participat la cercetare, preconizează o descreștere a cererii, acestea fiind din: comerțul cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor; construcții; transport şi depozitare şi tranzacţii imobiliare.

Conform rezultatelor studiului, numărul de angajați în RM se ridică la  575,7 mii persoane, care urmează să crească în anul 2024 cu cca 18 mii persoane. Potrivit ANOFM deficitul de forţă de muncă a fost resimţit de cca 30% de angajatori şi în anul 2023,  preponderent în sectorul privat. Cel mai mare deficit de forţă de muncă s-a resimţit în Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor – 19%, Industria prelucrătoare – 16%; asigurări sociale obligatorii -15% şi Sănătate şi asistenţă socială – 7%. 

Angajatori susțin că principala cauză a lipsei forței de muncă este deficitul personalului calificat cu experiență, numărul redus de solicitanți și imposibilitatea de a oferi un salariu adecvat. 

Prognoza pieței muncii pentru anul 2024 din perspectiva angajatorilor și Barometrul Oportunităților de angajare mai arată că cca 37% din angajatori intervievaţi  planifică investiţii în anul 2024, majoritatea investind în echipament, tehnologii și utilaje. 10% vor  investi în crearea locurilor noi de muncă, care vor duce la o creştere a volumului de bunuri, produse sau servicii de la 5 la 30%. 

Studiul Prognoza pieței muncii pe termen scurt pentru anul 2024 din perspectiva angajatorilor, a fost efectuat  de subdiviziunile teritoriale ale ANOFM, pe un eşantion de 2873 angajatori cu un număr mai mare de 5 angajaţi. 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare. 

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.