CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Serviciul Vamal în dialog cu asociațiile de business pe subiectul aplicării practice a noului Cod vamal

11 ianuarie 2024 – Serviciul Vamal a desfășurat, pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, o ședință de lucru cu asociațiile de business care a vizat aspecte de aplicare în practică a noului Cod Vamal, legislației secundare și terțiare, se arată într-un comunicat al Serviciului Vamal.

La eveniment au participat conducerea Ministerului Finanțelor, reprezentanți ai autorităților publice și reprezentanți ai mediului de afaceri, în total fiind prezenți circa 150 de invitați.  

În deschiderea ședinței, conducerea Serviciului Vamal a apreciat interesul sporit din partea mediului de afaceri, și a exprimat mulțumiri Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru pentru găzduirea reuniunii pe această platformă de dialog între autoritatea vamală și mediul de afaceri, care va genera, cu siguranță, soluții viabile pentru problematicile identificate în aplicarea anumitor proceduri vamale, prin prisma noului Cod vamal.

Cu referire la procesul implementării noilor prevederi, specialiștii din cadrul Serviciului Vamal au menționat că, la etapa actuală, sunt aplicate mai multe norme tranzitorii, astfel ca atât autoritatea vamală, cât și mediul de afaceri să se adapteze transformărilor în mod etapizat, printr-o implementare treptată a noilor funcționalități ale sistemului informațional.

În acest sens, conducerea Serviciului Vamal a subliniat că, în pofida termenilor restrânși de realizare a angajamentelor asumate față de Uniunea Europeană, datorită comunicării deschise cu mediul de afaceri, prin acordarea suportului instituțional a fost asigurată buna desfășurare a operațiunilor de import/export, fără blocaje și impedimente, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod vamal. 

Totodată, Serviciul Vamal este în proces de implementare a mecanismelor de facilitare a activității economice, care va reduce considerabil interacțiunea cu autoritatea vamală, mizând pe responsabilitatea agenților economici și buna credință a acestora.

La finalul ședinței de lucru, reprezentanții mediului de afaceri au avut oportunitatea să adreseze întrebări referitor la aplicativitatea noilor proceduri vamale, care au fost explicate detaliat de specialiștii din cadrul Serviciului Vamal.

Reprezentanții businessului au apreciat buna cooperare cu instituția vamală, și au exprimat încrederea că soluțiile identificate vor contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea condițiilor de activitate, în corelare cu noile tendințe moderne ale comerțului transfrontalier.

În încheiere, conducerea Serviciului Vamal a reiterat deschiderea și suportul instituțional pentru mediul de afaceri în aplicarea conformă a noilor prevederi, iar în acest sens, urmează să fie desfășurate mai multe sesiuni de discuții tematice întru identificarea problematicilor și intervenția promptă pentru perfecționarea procedurilor și normelor aplicate în domeniul vamal.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.