CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Prim-ministrul către comunitatea de afaceri: ”Moldova trebuie să devină numărul unu în regiune după ușurința de a face business”

1 noiembrie 2023 – Prim Ministrul Dorin Recean a prezidat ședința Plenară a Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM. În cadrul întrevederii cu membrii platformei – sectorul asociativ de afaceri, instituții donatoarea, organizații de cercetare și reprezentanți ai instituțiilor statului, Premierul a trecut în revistă principalele reforme care țintesc îmbunătățirea mediului de afaceri din Moldova.

Potrivit lui Dorin Recean, din cele 20 obiective din Strategia ”Moldova Europeană 2030”, 3 au relevanță directă pentru comunitatea de afaceri. Este vorba de dereglementarea sau reducerea birocrației, digitalizarea relațiilor G2B și susținerea ÎMM.  Odată implementate reformele, din cadrul acestor 3 obiective, vor aduce 5 mlrd lei de economii anual pentru business. 

Un alt deziderat al Guvernului este promovarea soluțiilor G2B. În doi ani urmează să fie digitalizate cca 100% din serviciile publice pentru antreprenori. Acest lucru va da posibilitatea desfășurării afacerilor contactless și va crește competitivitatea mediului de afaceri din Moldova, lucru care  va conduce la atragerea investitorilor străini.

În cadrul aceleiași întrevederi Dorin Recean a menționat crearea Oficiului de coordonare a implementării priorităților Guvernului, prin intermediul căruiava fi monitorizat îndeaproape fiecare pas de realizare și implementare a celor 20 de acțiuni din Strategie. Scopul principal al implementării Strategiei  ”Moldova Europeană 2030” este creșterea bunăstării populației RM și transformarea țării într-un punct geografic numărul 1 în regiune după ușurința de a face business către anul 2030, a menționat Dorin Recean.

Dumitru Alaiba, Vicepreședintele Consiliului Economic, Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării prezent la eveniment a venit cu detalii pe marginea reformelor privind dereglementarea afacerilor, digitalizării economiei și facilitarea activității pentru ÎMM. Printre alte activități de susținere a antreprenorilor Dumitru Alaiba a menționat Programul național pentru promovarea antreprenoriatului și creșterea competitivității în anii 2023-2027, Programul Guvernamental pentru susținerea antreprenorilor  „373” și Programul de susținere a antreprenoriatului feminine, subliniind că la moment prin intermediul ODA se implementează 15 programe de susținere a afacerilor.

Reprezentanții comunității de afaceri au salutat reformele și inițiativele autorităților care au ca scop facilitarea activității de antreprenor în RM. În aceiași ordine de idei sectorul asociativ a menționat un șir de provocări care necesită atenția autorităților. Printre acestea deficitul forței de muncă, birocrația, încă, excesivă în tot ce ține de administrarea afacerii, controalele de stat și necesitatea accelerării reformelor G2B.

Premierul a menționat că toate aceste subiecte se află pe ordinea de zi a Guvernului și urmează să fie duse până la final, în mare parte, până la finele anului. Iar pentru a trasa noi priorității a îndemnat comunitatea de afaceri, membră a Consiliului Economic să vine cu o listă nouă de propuneri privind reforme care pot contribui la dezvoltarea mediului de afaceri din Moldova. Astfel, în următoarele două săptămâni Secretariatul Consiliului Economic va colecta aceste propuneri și le va transmite spre examinare Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării. 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Căutare

Mai citește

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.