CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Guvernul continuă să reducă povara de reglementare pentru antreprenori

Executivul a aprobat cel de al cincilea parchet de deregelementare a afacerii. Pachetul se referă la modificări ale hotărârilor de guvern legate de o varietate de aspecte. Printre principalele prevederi din proiect se numără excluderea examenelor medicale de adaptare, care au loc odată la 3 luni de la angajare și nu aduc beneficii, ci doar reprezintă o povară administrativă majoră.

În conformitate cu regulamentul sanitar privind supravegherea sănătății persoanelor expuse acțiunii  factorilor profesionali de risc, mai multe domenii de activitate cad sub incidența examenului medical de adaptare. Estimările cele mai prudente sugerează că din toți muncitorii angajați anual, cca. 48 de mii ar putea fi pasibili examenului de adaptare. Prețul examenului ar varia mult în dependentă de genul de activitate, dar ar fi în mediu de cca. 200 lei. Altfel, doar examenele, fiind efectuate de toți cei vizați, ar costa comunitatea de afaceri cca. 10 milioane lei anual.

Adițional, fiecare examen medical ar consuma cel puțin 2 ore din timpul angajatului, legat de deplasare, așteptare și examinare. Costul unei ore, conform salariului prognozat pentru 2023, inclusiv contribuțiile sociale și alte costuri aferente procedurii, ar fi de cca. 104 lei per oră. Astfel, în total, efortul angajaților ar putea fi de cca. 95 mii ore pe an, evaluate la o sumă de până la cca. 10 milioane lei anual.

O altă prevedere la care statul vrea să renunțe excluderea examenelor medicale periodice pentru lucrătorii care se folosesc mai mult de 50% de aparate calculator și alte aparate similare, or în ziua de azi practic toți lucrătorii se folosesc de calculator și nu mai este un factor de risc la muncă și se folosește nu doar în sectorul TIC. Examenele pentru lucrătorii care utilizează calculatoare și alte aparate are loc o dată la 2 ani. Conform estimărilor cca. 100 mii de salariați ar cădea sub incidență. Dacă ar fi supuși toți cei vizați examenelor, care ar costa cca. 200 lei, costurile totale ar fi de 20 milioane la fiecare 2 ani, sau 10 milioane per an.

O altă excludere ține de înscrisurile medicului din foaia de parcurs, ceea ce face foaia să fie practic zilnică, astfel controlul va fi atestat prin înscris separat, nelegat de foaie. Menționăm că în anul 2022 au fost vândute de instituțiile specializate 1.697.062 foii de parcurs. 

O altă prevedere ține de extinderea eligibilității pentru subvenționate pentru mai multe structuri de primire turistică rurală, precum case rurale, pensiuni turistice, unități de meșteșugărit. În anul 2022, au fost acordate subvenții de acoperire a dobânzilor pentru împrumuturile contractate de pensiunile agroturistice. În total au fost acordate 11 subvenții pentru o valoare totală de 849 mii lei, care, raportată la rata nominală medie stabilită de BNM la început de an, ar fi facilitat împrumuturi în sumă de cca. 9.9 milioane lei. Astfel, dacă celelalte 2 tipuri de struțuri turistice ar fi admise la subvenții, și fiecare ar valorifica sume similare, am putea facilita accesul sectorului la încă cca. 20 milioane lei de împrumuturi.

Prin proiectul de modificări se elimină și certificatul de conformitate pentru sucuri, deoarece sunt suficiente testele de inofensivitate de laborator, iar standardizarea se aplică la produse nealimentare. În anul 2022 au fost eliberate 40 de certificate de conformitate. Înainte de eliberarea certificatelor, sunt efectuate separat încercările de laborator. Acestea vor rămâne, având în vedere și aspectele de inofensivitate. Certificatul poate costa de 3.000 până al 10.000 lei. Cu toate acestea, este important de menționat că copiile certificatelor trebuie să însoțească fiecare produs și să fie prezente la toate unitățile de comercializare a sucurilor. Astfel, se adună o cantitate enormă de hârtie și unele scăpări în acest sens sunt pasibile de amenzi.

Se mai exclude din hotărârile de Guvern obligațiile de raportare la centrele militare despre angajați, deoarece deja s-a exclus din legislație prin pachetul nr. 1 adoptat în acest an.  Impactul acestei soluții se estimează la o valoare de până la 2 milioane lei anual.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.