CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Antreprenorii au fost informați despre metodele privind scutirea de plata pentru poluarea mediului

A avut loc ședința Grupului de lucur 2 ”Tranziția verde și facilitarea comerțului” al Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM. În cadrul acesteia, sectorul asociativ de afaceri a fost informat de reprezentanții Ministerului Mediului, Agenției de Mediu și Serviciului Fiscal de Stat despre particularitățile noilor modificări legislative la Legea nr. 1540/1998 privind plata pentru poluarea mediului.

Astfel, antreprenorii  au aflat mai multe detalii legate  de raportarea către Serviciul Fiscal de Stat cu privire la cantitățile de deșeuri de ambalaje colectate și valorificate în vederea scutirii de plata pentru poluarea mediului.

În cadrul aceleiași ședințe au fost puse în discuție și provocările implementării principiilor de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP) în Republica Moldova. Au fost prezentate, în context și îndrumări practice pentru agenții economici, întru asigurarea conformării legale privind gestionarea deșeurilor, înregistrarea și raportarea în Sistemul informațional automatizat „Managementul deșeurilor” (SIA MD). 

Prezentă la eveniment Iordanca-Rodica Iordanov, a menționat că aplicarea de către antreprenori a REP este un lucru important, atât pentru generația din ziua de azi, cât și pentru cele ce vin. Resursele naturale trebuie valorificate cu grijă, astfel în cât mediul înconjurător să fie protejat, a menționat ministra.

În  2023, pentru a încuraja agenții economici să implementeze REP în Republica Moldova, Ministerul Mediului a  venit cu un nou proiect de lege care aduce claritate între plățile efectuate pentru poluarea mediului și plățile achitate în cadrul sistemelor colective REP, membrii cărora sunt  importatorii și producătorii care plasează pe piață produse generatoare de deșeuri. 

Subiectul REP a fost adus pe platforma Consiliului Economic de Asociația Businessului European în Moldova. Au urmat o serie de ședințe în cadrul cărora au fost dezbătute problemele și soluțiile pentru aceste probleme. Pentru o înțelegere mai bună z cadrului normativ din domeniu, urmează să mai fie organizate ședințe pe platforma Ministerului Mediului cu implicarea tuturor părților interesate.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.