CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Au fost făcute publice rezultatele preliminare ale sondajului ”Barierele în implementarea acțiunilor de tranziție justă la economia verde a firmelor din Moldova” 

Birocrația în relația cu instituțiile statului și reglementările activității de întreprinzători se numără printre principalele probleme ale operatorilor economici în procesul de tranziție la economia verde. Așa arată datele preliminare ale sondajului ”Barierele în implementarea acțiunilor de tranziție justă la economia verde a firmelor din Moldova” efectuat, în perioada Iunie-August 2023, de Valeriu Prohnițchi, director executiv POLISISTEM, cu suportul Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministrul RM pentru Confederația Națională a Patronatelor din Moldova, în parteneriat cu Organizația Internațională a Muncii. Rezultatele sondajului au fost discutate pe platforma Consiliului Economic. 

Potrivit aceluiași sondaj, o altă barieră cu care se confruntă antreprenorii, care vor să întreprindă pași în tranziția la economia verde, sunt costurile mari ale creditelor comerciale, relevanța programelor de suport și accesul și transparența programelor de suport din partea statului. Încă o piedică în trecerea la economia justă o constituie cultura de afaceri din Moldova, piața deprinsă cu o altfel de cerere, politica investițiilor publice și infrastructura managementului deșeurilor. 

În urma sudajului au fost constatate un șir recomandări care ar putea ajuta la promovarea tranziției juste la economia verde. Printre acestea se numără acordarea unor stimulente fiscale pentru practicile ecologice, subvenții în domeniu și crearea unui Fond special pentru finanțarea tranziției verzi. 

Prezentă la eveniment Natalia Iachimov, Coordonatoare de Proiect în cadrul Organizației Internaționale a Muncii a venit cu o prezentare a proiectului Stimularea Economiei Verzi în Republica Moldova, menționând că în contextul acordării statutului de candidat UE pentru Republica Moldova, este necesară accelerarea reformelor pentru a îndeplini efectiv criteriile de aderare, unul dintre acestea este asigurarea tranziției juste către o economie verde. ”Prin intermediul proiectului Stimularea Economiei Verzi în Republica Moldova, Organizația Internațională a Muncii urmărește susținerea creării locurilor de muncă noi și decente prin consolidarea unui mediu favorabil pentru creșterea productivității, a inovării și a sustenabilității întreprinderilor”, a adăugat Natalia Iachimov. 

Reprezentanții comunității de afaceri prezenți la ședință au subliniat importanța susținerii din partea autorităților a acțiunilor și reformelor de promovare a tranziției juste la economia verde pentru întreprinderi. Atât, subvențiile facilitățile fiscale, cât și îmbunătățirea pieței muncii din Moldova, sunt, în viziunea comunității de afaceri, instrumente cheie în promovarea economiei verzi în RM. 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.