CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Va fi redusă frecvența controlului fizic și de identitate al mărfurilor alimentare de origine non-animală la frontiera de stat

22 august 2023 – Guvernul eficientizează controalele Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) la frontiera de stat. Executivul a aprobat  modificări la Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat pentru mărfurile supuse controlului de către ANSA (Hotărârea de Guvern nr. 938). Astfel, urmează a fi redusă frecvența controlului fizic și de identitate al mărfurilor alimentare de origine non-animală.

Potrivit noilor modificări, obiect al controlului de identitate vor constitui  10% din 100% cît se efectiază acum, din transporturile de produse alimentare de origine non-animală și produse care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman.

Regulamentul prevede de asemenea noi puncte de control la frontieră, analiza de risc pentru Programul de supraveghere și control la hotar în domeniul siguranței alimentelor, și lista actualizată a codurilor tarifare ale produselor alimentare de origine non-animală destinate consumului uman supuse controlului pentru siguranța alimentelor.

Necesitatea elaborării unor modifcării  ale Hotărârii de Guvern nr. 938 a venit din partea comunității de afaceri încă în 2019 și au fost dezbătute la Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM. Atunci antreprenorii susțineau că, dacă documentul nu va fi modificat, operatorii economici  vor suporta și în continuare  cheltuieli nejustificate din cauza imperfecțiuni cadrului normativ. 

Modificările la Hotărârea de Guvern nr. 938 au fost elaborate cu suportul Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM și membrii Consiliului. Secretariatul contribuind totodată la   promovarea și asigurarea consultărilor acestor modificări în cadrul a multiplelor  ședințe pe diverse platforme, inclusiv pe cea a Consiliului Economic.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.