CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Experții PNUD și ai secretariatului Consiliului Economic vor să contribuie la informarea întreprinderilor din Moldova asupra noii directive europene privind lanțul de aprovizionare

Directiva europeană privind lanțul de aprovizionare impune companiile din UE să gestioneze cu atenție impactul social și de mediu de-a lungul întregului lanț valoric, inclusiv al furnizorilor direcți și indirecți – cum ar fi cei din Republica Moldova, al propriilor operațiuni, precum și al produselor și serviciilor. 

Asta înseamnă, că importatorii din UE a produselor moldovenești vor solicita de la agenții economici din Moldova, în procesul de procurare a mărfii, dovada respectării tuturor criteriilor de protecție a mediului și a drepturilor angajaților în procesul de producere și livrare a mărfii și serviciilor.

Problema e că antreprenorii noștri cunosc puțin sau deloc despre ce documente trebuie să le prezinte partenerilor comerciali europeni privind impactul social și de mediu de-a lungul întregului lanț valoric.

În cadrul unei întruniri la Secretariatul Consiliului Economic, reprezentanții PNUD Moldova au venit cu o propunere de colaborare în acest sens.

Experții explorează soluții de diseminare a cerințelor, informațiilor și documentelor solicitate de companiile din UE față de furnizorii din afară, ceea ce va pregăti mai bine antreprenorii din Moldova pentru a identifica și colabora cu partenri din UE și accesa mai ușor piața enromă de export către UE.

Printre solutii potențiale a fost discutată utilizarea site-ului oficial al Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM, precum si aplicația BizRadar, care conectează comunitatea de afaceri a Consiliul Economic cu factorii de decizie. 

Adițional, această intiațivă ar putea fi combinată cu efectuarea unei analize a legislației naționale pentru optimizarea acesteia în contextul conformării cu cerințele importatorilor din țările UE.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.