CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Autoritățile propun un pachet de simplificare și reducere a birocrației în domeniul fiscal și vamal

1 august 2023 – Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării au făcut public un nou pachet de simplificare și reducere a birocrației în domeniul fiscal și vamal. Inițiativa ar urma să susțină dezvoltarea mediului de afaceri și economisirea banilor și a timpului antreprenorilor.

Ministrul Finanțelor Veronica Sirețeanu a declarat astăzi, la o conferință de presă, că setul de măsuri a fost conceput pentru a permite mediului de afaceri să-și desfășoare activitatea într-o manieră cât mai simplă și previzibilă. Una dintre acțiunile propuse vizează posibilitatea de deducere a TVA în baza bonurilor fiscale, dar doar în cazul aparatelor de casă care sunt conectate la sistemul de monitorizare electronică a vânzărilor.

„Propunem totodată oferirea posibilității de plasare în regim vamal de antrepozit a benzinei și motorinei. S-a propus această normă în special ca reacție la criza energetică de anul trecut și posibilitate de formare a rezervelor, inclusiv în regimuri vamale cu destinație specială, cum este antrepozitul vamal”, a afirmat Veronica Sirețeanu.

Totodată, limita sumei care nu este considerată restanță fiscală, se propune a fi majorată de la 100 de lei până la 500 de lei. O altă acțiune vizează simplificarea procesului de declarare a bunurilor introduse și scoase de pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul trimiterilor poștale. „Exista o problemă a modului în care se administrează din punct de vedere vamal această procedură. Astfel, s-a propus excluderea obligației de a depune o declarație vamală în detaliu și prezentarea unei declarații vamale simplificate”, a menționat ministrul Sirețeanu.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a afirmat că acesta este „cel mai mare pachet de reducere a birocrației conceput până acum”. „Cea mai modestă estimare sugerează că pachetul va permite antreprenorilor să economisească cel puțin jumătate de miliard de lei în fiecare an (circa 25 mln de euro), și va avea un impact de aproximativ 0,2 % din PIB”, a spus vicepremierul.

Dumitru Alaiba a specificat că în domeniul fiscal, principala prevedere este anularea registrului mașinii de casă și control, acțiune care va economisi antreprenorilor cel puțin 5 mln de ore de lucru anual.

„O să instituim dreptul de deducere a TVA pentru achizițiile de bunuri și servicii efectuate de antreprenori pe bază de bonuri fiscale și care au fost achitate prin intermediul cardului de plată de afaceri. Totodată, în prezent, legislația fiscală mai conține unele prevederi care implică efectuarea vizitelor fizice la oficiile și ghișeele Serviciului Fiscal de Stat, aplicarea semnăturilor olografe, schimbul informațiilor pe hârtie. Toate aceste prevederi le eliminăm și astfel promovăm utilizarea documentului electronic și comunicarea de la distanță”, a comunicat oficialul. 

Proiectul urmează a fi supus consultărilor publice.

Modificările legislative au fost elaborate de către Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în colaborare cu Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova, cu susținerea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și GIZ Moldova.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.