CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

E posibil! Antreprenorii încep să-și înregistreze on-line afacerile în Moldova 

E posibil! Antreprenorii încep să-și înregistreze on-line afacerile în Moldova

Unele companii de avocatură din Moldova raportează succese în înregistrarea afacerilor în țara noastră de către antreprenori aflați peste hotarele țării. 

Așa firma de avocatură Vernon | David, specializată în tranzacții și litigii comerciale complexe, acționând din numele unui client internațional, a înregistrat – la distanță, o companie a acestuia în Moldova. 

Astfel,   potrivit lui Roman Ivanov, reprezentantul Vernon | David,pe 3 iulie 2023, la ora 14:40 a fost furnizat, prin e-mail, un set de copii scanate ale documentelor necesare, semnate electronic, către Registrul Comerțului din Moldova. O oră mai târziu, solicitantul a primit, tot prin e-mail confirmarea recepționării documentelor, împreună cu numărul de înregistrare pentru dosar. La 16:30, aceiași zi, solicitantul primește o factură electronică, generată de platforma guvernamentală de plată Mpay, care prevede suma a taxei de înregistrare a timbrului. Iar peste 10 minute, după ce se achită factura, solicitantul expediază confirmarea, tot prin poșta electronică, la Registrul Comerțului. Astfel confirmându-se înregistrarea întreprinderii în Moldova, de către un investitor din străinătate, care nu a trebuit să vină pentru acest lucru fizic în Moldova.  

Roman Ivanov susține, că deși procesul de departe de a fi perfect, totuși este funcțional. Acest lucru poate contribui, substanțial la atragerea investițiilor, deoarece antreprenorii sunt tentați mai mult să vină în acele state care reduc la maxim povara de înregistrare a afacerilor. 

Amintim, că la 28 mai 2023, de către Parlament a fost adoptat Pachetul legislativ pentru dezvoltarea afacerilor la distanță (Contactless business in Moldova), elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării împreună cu Secretariatul Consiliului Economic și cu suportul financiar al USAID (FTA si MISRA), Roman Ivanov fiind unul din experți care a contribuit la elaborarea pachetului legislativ.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.