CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Cum va fi pusă în aplicare plata unică de echitate în cazul consumatorilor de gaze care aleg să iasă pe piața liberă

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a răspuns întrebărilor agenților economici care sunt puși în situația ca până la 1 iulie să aleagă pe care piață a gazelor vor să rămână – pe piața liberă sau pe cea reglementată, conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 31 mai. O ședință la acest subiect a fost organizată împreună cu asociațiile de antreprenori și Consiliul economic de pe lângă primul-ministru, se arată într-un comunicat al ministerului energiei.

Potrivit datelor Moldovagaz, în ultimele luni, 86 de agenți economici au ales să schimbe furnizorul de gaze migrând de la furnizorul de ultima opțiune, care are tarif reglementat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), la furnizori de pe piața liberă. 54 de companii au câte două contracte, fiind simultan pe ambele piețe. Prin decizia CSE, Guvernul a intervenit pentru a opri această migrație și a face anumite modificări în cadrul de reglementare.

Tariful reglementat de ANRE se stabilește, de regulă, anual, și include prețul mediu ponderat la gazele naturale, plus elemente de corecție, fie că acestea sunt negative sau pozitive. Chiar dacă este în vigoare din 2016, liberalizarea de facto a pieței s-a produs relativ recent, când alți furnizori au început a importa gaze la prețuri mai favorabile pe piața internațională.

Ministrul Victor Parlicov a precizat că Guvernul salută liberalizarea pieții în conformitate cu legislația europeană, dar consideră că în procesul de liberalizare trebuie păstrată echitatea între consumatori. Astfel, devierile negative, care sunt bani neplătiți de consumatori pentru gazele procurate mai scump, urmează a fi achitate de toți. „Pe piața liberă ajung consumatorii maturi, responsabili, capabili să-și asume toate riscurile, inclusiv cele de nefurnizare a gazelor, de echilibrare și altele. Cei care optează pentru ieșirea pe piața liberă trebuie să cunoască și să-și asume consecințele”, a declarat ministrul Energiei.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a afirmat că dacă la sfârșitul anului trecut nu s-ar fi acumulat circa 2,5 miliarde de lei devieri tarifare negative, prețurile din aceasta iarnă ar fi fost mai joase, iar acum ar coborî și mai mult. Totodată, devierile fac parte din metodologie de zeci de ani.

S-a convenit că luni Moldovagaz va remite tuturor agențiilor economici vizați de decizia CSE calculele plății unice de echitate. Companiile care vor alege să plece pe piața liberă vor trebui să o achite. Una din propuneri a fost ca această plată să se facă eșalonat, până la sfârșitul anului, exact după logica recuperarii devierilor tarifare prin preț reglementat.

Ministrul Victor Parlicov a anunțat că ministerul continuă să colaboreze cu ANRE pentru a da o soluție permanentă unei asemenea probleme, ceea ce va oferi businessului mai multă predictibilitate.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.