CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Premierul a prezidat ședința Consiliului Economic: Moldova este o țară sigură pentru investiții. Ne dorim să aliniem obiectivele mediului de afaceri și ale instituțiilor publice pentru a asigura creștere economică

Premierul Dorin Recean a prezidat ședința plenară a Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova cu participarea viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării economice și a digitalizării Dumitru Alaiba, se arată într-un comunicat al Guvernului. În discursul său, șeful Executivului a vorbit despre misiunea Guvernului de a moderniza și diversifica economia, de a implementa reforme în beneficiul creșterii economice, care să atragă investiții străine și să promoveze spiritul antreprenorial. Accentul s-a pus și pe intensificarea eforturilor pentru a spori exporturile, mai ales către Uniunea Europeană, care este cel mai mare partener comercial al țării noastre.

„Moldova este o țară sigură pentru investiții, iar Guvernul asigură stabilitate și politici orientate spre creștere economică. Îmi doresc să schimbăm paradigma de la economia bazată pe consum și remitențe spre una care se sprijină pe antreprenoriat, investiții, inovații și export. Ne dorim să aliniem obiectivele mediului de afaceri și ale instituțiilor publice”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Premierul a evidențiat faptul că statutul de țară candidată la aderare în Uniunea Europeană deschide noi oportunități pentru țara noastră, dar implică și responsabilitatea de a avansa pe reformele menite să alinieze sistemele politice, economice și sociale la cele ale Uniunii Europene. 

„Dacă ne dorim să fim în familia europeană, avem nevoie de o creștere economică rapidă pentru a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor. Țara noastră are un potențial pentru dezvoltarea agriculturii, industriei prelucrătoare, serviciilor, turismului și a tehnologiilor informaționale, iar prin îmbunătățirea infrastructurii și a mediului de afaceri se pot atrage noi investiții și se poate stimula dezvoltarea sectorului privat. Asta presupune ca Guvernul, societatea și oamenii de afaceri să asigure un mediu prielnic pentru dezvoltare economică. Cele mai stringente probleme trebuie să le rezolvăm împreună”, a adăugat șeful Guvernului. 

În cadrul discuțiilor, au fost abordate constrângerile pe care le întâmpină mediul de afaceri, cum ar fi concurența neloială, lipsa forței de muncă calificate sau accesul la serviciile medicale. În același timp, membrii Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru au vorbit despre necesitatea motivării angajaților, despre liberalizarea pieței de muncă, susținerea eforturilor de eficientizare energetică a companiilor mari și încurajarea start-up-urilor. Totodată, aceștia au apreciat eforturile autorităților de promovare a pachetului de legi pe digitalizare și dereglementare, care reduc birocrația pentru antreprenori.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.