CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Victor Parlicov – Ministrul Energiei, în discuție cu sectorul asociativ de afaceri

Victor Parlicov – Ministrul Energiei, în discuție cu sectorul asociativ de afaceri

Membrii Consiliului Economic s-au întâlnit cu Victor Parlicov, Ministrul Energiei în cadrul Grupului de lucru „Stimularea și menținerea investițiilor private” al Consiliului Economic, condus de directoarea executivă a Asociației Investitorilor Străini în Moldova, Ana Groza. În cadrul discuțiilor au fost abordate provocările pe care oamenii de afaceri le întâmpină în procesul de activitate precum și planurile de dezvoltare strategică a sectorului energetic în Moldova.

În special a fost vorba despre necesitatea revizuirii legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Antreprenorii spun că la moment întâmpină bariere birocratice în obținerea statutului de producător eligibil. Mai exact acestora le este dificil să obțină întreg spectru de actele permisive pentru obținerea acestui statut.

Un alt obstacol pentru antreprenori este birocrația excesivă în obținerea actului de admitere a instalației fotovoltaice, care se datorează, potrivit antreprenorilor prevederilor ambigui din Regulamentul de admitere în exploatare a instalațiilor electrice. S-a mai abordat și problema lipsei accesului la finanțe ieftine pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energiei verzi. 

Victor Parlicov a răspuns la toate întrebările pe care le-au adresat reprezentanții comunității de afaceri. În particular ministrul a menționat că modificarea legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile este în proces de modificare dar urmează să fie consultat cu reprezentanții  mediului de afaceri. Aceștia vor putea expedia propuneri în acest sens. Toate urmează să fie colectate de Secretariatul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, sistematizate și propuse ministerului pentru a fi incluse în proiectul modificărilor.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.