CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Cadrul legal în domeniul concurenței urmează să fie modificat și aliniat la standardele europene

Autoritățile vor revizui Legea concurenței, în contextul armonizării acesteia cu legislația Uniunii Europene și pentru întărirea capacității instituționale a Consiliului Concurenței, conform prevederilor europene în materie. Discuțiile au fost lansate la propunerea Ministerului Dezvoltării Economice și a Digitalizării, iar în debutul lor, prim-ministrul Dorin Recean și-a exprimat susținerea pentru inițiativa autorităților relevante din Republica Moldova.

„Obiectivul Guvernului este de a crea condiții pentru o concurență loială și reală pe piețele din Republica Moldova, care vor oferi mediului de afaceri un potențial de dezvoltare adecvat. Comunitatea de afaceri să poată contribui decisiv la dezvoltarea economică a țării. Totodată, provocările din domeniu vor fi atent supravegheate de un Consiliu al Concurenței mai eficient, care va ajuta Guvernul să ajusteze propunerile de îmbunătățire a cadrului normativ pentru atingerea obiectivelor menționate”, a subliniat prim-ministrul.

Principalele articole ce urmează a fi revizuite din Legea Concurenței se referă la metode mai eficiente de depistare a cartelurilor – una dintre cele mai grave încălcări care provoacă distorsiuni majore pe piețe, metode de stabilire a cotelor de piață care definesc existența unor poziții dominante pe diferite piețe ale unor companii, mecanisme de depistare și sancționare a acestor tipuri de încălcări, precum și noi reglementări procedurale care conduc la o mai bună aplicare a legislației în domeniul concurenței. 

La rândul său, viceprim-ministrul Dumitru Alaiba a menționat că modificarea acestei legislații este un pas înainte spre procesul de integrare a țării noastre în UE. Totodată, modificările vor fi consultate inclusiv cu oamenii de afaceri și, ulterior, promovate într-un ritm accelerat de către Executiv.

Modificările cadrului legal în domeniul concurenței sunt elaborate de Ministerul Dezvoltării Economice și  Digitalizării și pot fi consultate aici.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.