CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Foaia de parcurs pentru economie digitală a fost actualizată

Documentul actualizat conține 27 de subiecte. Printre prioritățile Foii  de parcurs pentru economie digitală pentru anul 2023 se numără dezvoltarea comerțului electronic prin dezvoltarea infrastructurii necesare în acest sens. O altă prioritate ține de facilitarea plăților online în Moldova, accesul la servicii de plată digitală și dezvoltarea serviciilor de curierat. 

Despre aceasta s-a discutat la ședința  Consiliului consultativ pentru digitalizarea economiei – iConsiliu, din cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM.

Potrivit experților Secretariatului Consiliului Economic, noua Foaie de parcurs mai prevede acțiuni de identificare a reglementărilor în legislația națională care descurajează dezvoltarea economiei digitale. Totodată se dorește implementarea unor servicii publice digitale esențiale pentru mediul de afaceri și diasporă.

Un alt compartiment al Foii de parcurs ține, printre altele de optimizarea procedurilor fiscale și vamale pentru digitalizarea afacerilor și comerțul electronic, facilitarea plăților fără numerar și promovarea facturii electronice și a bonului fiscal electronic.

De menționat că Foaia de parcurs pentru economie digitală a fost actualizată a fost elaborată încă în anul 2020 și conține subiecte alertate de asociațiile de afaceri, membre ale Consiliului Economic. Periodic documentul respectiv este actualizat cu subiecte noi.

Din cele 80 de acțiuni din Foaia de parcurs pentru economie digitală, până la finele anului  2022, au fost realizate 41. 14 sunt realizate parțial, iar încă 13  sunt în proces de realizare. Astfel 72,5% de acțiuni din acest document sunt realizate.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.