CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Întreprinderile care asigură managementul deșeurilor și achită taxa pentru poluarea mediului ar putea beneficia de compensarea acesteia

Întreprinderile care asigură managementul deșeurilor și achită taxa pentru poluarea mediului ar putea beneficia de compensarea acesteia

Ministerul mediul a elaborat un proiect de lege care, printre altele, prevede că agenților economici care asigură managementul deșeurilor și achită taxa pentru poluarea mediului în anul 2023, statului ar putea să le compenseze această taxă în anul 2024.

Despre aceasta a anunțat ministra mediului Iordanca-Rodica IORDANOV în cadrul ședinței Grupului de lucru Facilitarea către tranziția verde și comerțul transfrontalier, condus de directoarea executivă a Asociației Businessului European, Mariana Rufa.

Potrivit ministrei mediului, modalitatea legală și tehnică a acestui proces urmează să fie asigurate de cadrul normativ care se elaborează acum și care urmează să fie prezentat Guvernului și Parlamentului.

La momentul actual legea obligă toți agenții economici din Moldova care plasează pe piață produse ambalate, să achite taxa pentru poluarea mediului.

Însă unele companii asigură individual sau colectiv managementul deșeurilor, adică le colectează de la consumatori, le depozitează, valorifică sau le transmit spre procesare companiilor specializate. Dar sunt în continuare taxate pentru poluarea mediului, de rând cu alți agenți economici care nu aplică așa-numitul Principiu de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP). Antreprenorii solicită abolirea acestei taxe pentru companiile care aplică principiul REP.

Din colectarea taxei pentru poluarea mediului statul obține anual 200 de milioane de lei.

Tot în cadrul ședinței Grupului de lucru 2 a fost prezentat conceptul privind elaborarea Programului de Promovare a economiei verzi 2022-2027 și Planul de promovare a Economiei verzi 2023-2030. Potrivit ministrei mediului, proiectele documentelor, atunci când vor fi elaborate, vor fi consultate inclusiv cu membrii Consiliului Economic.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.