CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Despre reforma cadrului de reglementare, la forumul „Sinergii trans-riverane pentru un mediu de afaceri mai rezilient”

Experții Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM au prezentat în cadrul forumului „Sinergii trans-riverane pentru un mediu de afaceri mai rezilient” modalitatea și exemple de participare a asociațiilor de business în reforma cadrului de reglementare prin Consiliul Economic. S-a vorbit și despre pașii care se întreprind în procesul de reformă a cadrului de reglementare a activității de întreprinzător. 

Astfel s-a menționat despre Foile de parcurs pentru ÎMM și Digitalizare, precum și primul pachet de modificări legislative pentru dereglementare elaborat de Ministerul Economiei cu suportul experților PNUD și a Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, care este apreciat pozitiv de comunitatea de afaceri.

Modificările vin cu un șir de simplificări în domeniul legislației muncii, cerințelor față de unitățile de alimentație publică, fortifică principiul controlului consultativ pentru primii trei ani după înregistrare, când companiile nu pot fi sancționate decât în cazul grave etc.

Procesul de reformă a cadrului de regulamentare este implementat de un grup de lucru creat la indicația Prim-ministrei, compus din reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului, Președinției și mai include revizuirea și îmbunătățirea domeniilor controlului de stat și a sistemului de sancționare n activitatea de întreprinzător. Grupul, cu suportul Secretariatului Consiliului Economic, urmează să elaboreze pachete de modificări normative de reformă cu o periodicitate de cca 2 luni.  

Forumul „Sinergii trans-riverane pentru un mediu de afaceri mai rezilient”  a avut loc cu sprijinul programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii” și al proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului”, finanțat de Suedia și Marea Britanie. Ambele inițiative sunt implementate de PNUD Moldova.

La eveniment au participat peste 70 de reprezentanți ai organizațiilor de suport în afaceri și ai asociațiilor sectoriale de pe ambele maluri ale Nistrului.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.