CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Natalia Gavrilița: „calitatea mediului de afaceri trebuie să fie unul dintre avantajele imbatabile ale Republicii Moldova în competiția internațională pentru atragerea investițiilor”

Prim-ministra Natalia Gavrilița a prezidat, o ședință a Grupului de lucru pentru reformarea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător, dedicată controalelor de stat și sistemului de sancțiuni pentru agenții economici, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului. Natalia Gavrilița a menționat că, în condițiile unei piețe de dimensiuni reduse și a incertitudinii provocate de războiul din Ucraina, Republica Moldova trebuie să vină cu avantaje competitive imbatabile pentru a atrage noi investiții și a susține afacerile deja active în țară. 

„Instituțiile cu funcții de control au atribuții importante în asigurarea siguranței, protecția drepturilor cetățenilor, reducerea riscurilor în societate, colectarea de fonduri la buget etc. Dar, este esențială găsirea unui echilibru între aceste obiective și asigurarea confortului și susținerea maxim posibilă pentru oamenii de afaceri. Ei sunt cei care generează valoare adăugată, asigură locuri de muncă și plătesc impozite la buget”, a declarat prim-ministra. 

Șefa Executivului a precizat că integrarea europeană presupune transpunerea reglementărilor stricte ale Uniunii Europene în legislația națională. Guvernul va trebui să negocieze insistent condiții avantajoase pentru întreprinderile locale, astfel încât noile reglementări să nu devină o povară prea mare pentru agenții economici. 

Unul dintre instrumentele propuse pentru a facilita activitatea agenților economici se conține în „Pachetul de dereglementare 1”, lansat recent de Ministerul Economiei. Acesta va fortifica principiul controlului consultativ, care presupune că, în primii trei ani după înregistrare, companiile nu pot fi sancționate de organele de control decât dacă vor comite încălcări grave sau repetate. 

În context, prim-ministra Natalia Gavrilița a subliniat că va monitoriza personal progresele în îmbunătățirea cadrului legal în domeniul controalelor de stat și sancțiunilor pentru mediul de afaceri. 

Experții Grupului vor evalua în ce măsură organele de control se conformează  principiilor bunei reglementări și ale legislației în domeniul controlului de stat, după care vor elabora măsuri imediate pentru îmbunătățirea domeniului controlului de stat și a sistemului de sancționare. La o etapă ulterioară, vor fi propuse modificări legislative atât legislația orizontală (legea controlului și codurile cu sancțiuni), cât și legislația verticală, în fiecare din domeniile specifice de control, precum cel fiscal, vamal, antiincendiar, sanitar etc.

Grupul de lucru a fost creat la 7 noiembrie anul trecut, este coordonat de Ministerul Economiei și constituit din reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Aparatului Președinției, precum și experți UE și din cadrul Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.

Acțiunile de reformare a domeniului controlului de stat și a sistemului de sancțiuni vor fi elaborate în cadrul Grupului de lucru pentru reformarea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător, coordonat de Ministerul Economiei și constituit din reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, Comisiei parlamentare economie, budget și finanțe, Aparatului Președinției, Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru și ai Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Secretariatului Consiliului Economic va asigura suportul tehnic acestui proces, cu implicarea experților USAID/MISRA.

În scopul eficientizării procesului de identificare a problemelor și soluțiilor, precum și evaluarea impacturilor potențiale ale reformelor, urmează să efectuăm sondaje (anonime) frecvente pe platforma aplicației BizRadar (https://bizradar.gov.md). Rezultatele sondajelor vor ajuta la promovarea mai eficientă a reformelor. Prin urmare vă îndemnăm să vă abonați la platforma BizRadar și să participați activ la sondaje.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.

http://www.gulfportpharmacy.com/

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.