CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Dumitru Alaiba: ”Există foarte mult apetit de reforme economice și vreau să vă asigur că noi o să le livrăm” 

Primul pachet legislativ de dereglementare a activității de antreprenor a fost supus dezbaterilor publice pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM în cadrul Grupului de lucru ”Consiliul Consultativ pentru ÎMM”, condus de ministrul economiei.

Prin modificările propuse se vrea reducerea birocrației și a unui șir întreg de cerințe nejustificate pe care azi agenții economici sunt obligați să le respecte.

Se propune, printre altele, m odificarea Codului muncii, prin care se face opțională evidența zilnică a orelor de muncă, programarea anuală a concediilor, etc.  Înlocuirea fișei medicale – așa-numitului pașaport albastru medical – în domeniul alimentației publice cu adeverința medicală a medicului de familie.  Se propune facilitarea dezvoltării a rețelelor de telecomunicații prin excluderea anumitor instalații din categoria de bunuri imobile care necesită autorizații complicate și nejustificate.

În cazul agenților economici care activează mai puțin de trei ani, norma actuală care obligă organele de control să efectueze doar controale consultative și să nu aplice sancțiuni dacă încălcările nu sunt foarte grave, nu era clară și nu funcționa. Astfel, se propune precizarea că în cadrul controalelor planificate sau inopinate nu se aplică sancțiuni decât în cazul infracțiunilor sau încălcărilor repetate grave. În raport cu toți agenții economici organul de control va fi obligat să transmită agentului economic „listele de verificare” prin care antreprenorul se informează despre ce anume se va inspecta. Totodată, se oferă dreptul de a înregistra video și/sau audio acțiunile inspectorilor

Modificările elaborate de ministerul economiei, cu suportul experților PNUD și a Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM, este apreciat pozitiv de comunitatea de afaceri.

Vicepreședinta Grupului de lucru ”Consiliul Consultativ pentru ÎMM”, directoarea executivă a Asociației Patronale Alianța Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova, Liliana Busuioc, a menționat în cadrul ședinței că antreprenorii,  în special cei  mici, demult așteaptă aceste modificări și salută dispoziția semnată de Prim-ministru de reformare a cadrului de reglementare, prin care a fost dat start elaborării pachetelor de modificări normative precum cel discutat în cadrul ședinței.

Ana Groza, directoare executivă a Asociației Investitorilor Străini în Moldova (FIA) a menționat că salută modificările propuse, în care s-au regăsit atât propunerile FIA, cât și de la alte asociații de afaceri.

Vladislav Caminschi, director executiv al Confederaţiei Naţionale a Patronatului din RM, a salutat elaborarea pachetului legislativ de dereglementare, solicitând în același timp o discuție mai minuțioasă a unor prevederi legate de Codul muncii, pentru a asigura promovarea celor mai benefice soluții.

Prezent la ședință, ministrul economiei Dumitru Alaiba a menționat că pachetul legislativ va fi promovat doar după ce va fi consultat calitativ cu toate părțile interesate și vor fi acumulate toate opiniile. ”Prin aceste modificări vrem să ”eliberăm” cât mai mult spațiu pentru antreprenori, pentru ca ei să se poată dezvolta și să opereze fără tot felul de hârtii cu ștampile. Dacă vrem să avem bani în buget, atunci trebuie să susținem reformele economice, ca să putem colecta bani pe care să-i redirecționăm pentru necesități sociale. O să încercăm să promovăm acest pachet cât de rapid posibil. Vreau să vă spun că există foarte mult apetit de reforme economice și vă asigur că noi o să le livrăm”, a menționat ministrul.

Secretariatul Consiliului Economic urmează să colecteze toate opiniile pe marginea pachetului legislativ elaborat cu integrarea acestora în varianta finală a documentului.  Pe parcursul anului 2023 vor fi elaborate următoarele  pachete de modificări normative.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.