CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Agenții economici solicită revizuirea cadrului legal cu privire la colectarea taxei pentru poluarea mediului

Agenții economici care asigură managementul deșeurilor ar putea să nu mai achite taxa pentru poluarea mediului în viitorul apropiat. Însă pentru asta Ministerul Mediului trebuie să vină cu un cadru normativ ajustat în acest sens.

Subiectul a fost abordat de reprezentanții comunității de afaceri și cei ai instituțiilor statului la Consiliului Economic în cadrul ședinței Grupului de Lucru Facilitarea Comerțului Transfrontalier condus de  Mariana Rufa, directoare executivă a Asociației Businessului European în Moldova.

La momentul actual legea obligă toți agenții economici din Moldova care plasează pe piață produse ambalate, să achite taxa pentru poluarea mediului. 

Însă unele companii asigură individual sau colectiv managementul deșeurilor, adică le colectează de la consumatori, le depozitează, valorifică sau le transmit spre procesare companiilor specializate. Dar sunt în continuare taxate pentru poluarea mediului, de rând cu alți agenți economici care nu aplică așa-numitul Principiu de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP).

Antreprenorii solicită abolirea acestei taxe pentru companiile care aplică principiul REP. Prezent la ședință, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea spune că în 2023 această taxare se va mai face, însă subiectul se află deja în vizorul ministerelor de resort în scopul ajustării legislației relevante. Proiectul legii va fi dezbătut și la  Consiliului Economic.

Din colectarea taxei pentru poluarea mediului statul obține anual 200 de milioane de lei. 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Căutare

Mai citește

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.