CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Antreprenorul nu va mai trebui să interacționeze fizic cu vameșul și agentul poștal atunci când își exportă marfa

Serviciul vamal și Poșta Moldovei au simplificat la maxim procesul de export al mărfurilor cu valoarea de până la 1000 euro. Antreprenorul nu mai trebuie să parcurgă procedura anevoioasă de depunere a declarației vamale CN 23.

Potrivit lui Vitalie Stratan, Șeful Secției control vamal al Serviciului Vamal, în cele mai dese cazuri antreprenorul, neștiind cum se completează acest document apela, contra cost, la brokerul vamal. Acesta completa declarația, se ducea cu ea la Poșta Moldovei, acolo trebuia să obțină aprobarea acesteia. După asta antreprenorul trebuia să prezinte la poștă coletul pe care intenționează să-l exporte. Acesta era verificat de operatorul poștei și de către lucrătorul vamal. Ulterior se punea ștampila pe declarația vamală și de permitea exportul produsului. Toată această procedură, nu doar necesita timp, ci și cheltuieli suplimentare din partea omului de afaceri.

Acum, după simplificarea procedurii, agentul economic, din oficiu, fără să mai aibă nevoie de broker, deschide o aplicație, completează datele în declarația vamală CN 23 și o trimite electronic la poștă. Poșta automat, în momentul în care a primit-o, verifică anumite date și o transmite la vamă, vama în același moment verifică și transmite înapoi informația precum că este ok, coletul poate fi ridicat de Poșta Moldovei și expediat la destinație în orice punct al lumii, mai susține Vitalie Stratan. 

Exportul digitalizat și automatizat prin intermediul trimiterilor poștale internaționale este posibil în urma implementării proiectului de modernizare a sistemelor informaţionale ale Serviciului Vamal. Suportul financiar în valoare de circa 1 milion de euro pentru punerea în aplicare a acestui proiect, la solicitarea Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM, a fost alocat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.