ECONOMIC COUNCIL TO THE PRIME MINISTER OF THE RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Investitorii din UE nu vor mai trebui să vină fizic în Moldova pentru a-și administra afacerile

Investitorii din UE nu vor mai trebui să vină fizic în Moldova pentru a-și administra afacerile

Agenții economici din Moldova care interacționează cu investitorii din statele UE salută recunoașterea semnăturilor electronice din UE. Asta pentru că toate actele care sunt semnate digital de către investitorii din UE vor fi valabile în Moldova, după ce statul nostru a recunoscut unilateral semnăturile din comunitatea europeană.

Anterior, investitorii străini care dezvoltau afaceri în Moldova și care nu puteau veni fizic în țară, erau nevoiți să expedieze prin poștă toate actele semnate de mână, iar costul acestor servicii putea ajunge și la 30-40 de euro pentru un plic cu acte”, spune Marina Bzovîi, Director Executiv ATIC.

Potrivit lui Dorian Doronceanu, jurist principal în cadrul companiei Simpals, ”În unele state ale Uniunii Europene nu mai sunt utilizate de mult timp contractele pe suport de hârtie semnate olograf. Acum vom interacționa mai ușor cu investitorii din UE. Demersurile, scrisorile sunt făcute prin intermediului acestei soluții.

Pentru ca semnăturile din UE să fie valabile în Moldova autoritățile din țara noastră au elaborat un mecanism în acest sens. ”Acest lucru s-ar putea face prin utilizarea unui certificat calificat al cheii publice, eliberat de un prestator de servicii de încredere dintr-un stat membru al Uniunii Europene. Ne propunem ca toate certificatele emise de autoritățile de certificare dintr-o țară membră UE, să fie recunoscute în Republica Moldova, încât toate actele semnate astfel să fie utilizate cu drepturi depline în țara noastră”, menționează Iurie Țurcan, Viceprim-ministru pentru digitalizare.

Verificarea autenticității semnăturii electronice se va face de către Serviciul electronic guvernamental integrat de semnătură electronică și dispozitivul de verificare a semnăturii electronice al Serviciului Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică.

Acest obiectiv a fost promovat prin intermediul primului Pachet de digitalizare a economiei și a devenit posibil datorită mobilizării comunității Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronica.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.