CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Investitorii străini sunt în așteptarea licitației celor 1654 de MW care vor fi produși din surse regenerabile

Investitorii străini sunt în așteptarea licitației celor 1654 de MW care vor fi produși din surse regenerabile

Potrivit datelor ÎS Moldelectrica la moment sunt înregistrate 44 de proiecte investiționale în domeniul producerii energiei regenerabile, care s-ar califica pentru licitație, cu o putere totală de peste 1000 MW. Cca 80% din aceste proiecte vizează energia eoliană. Proiectele dezvoltate de companiile străine de profil țintesc cca 50% din cei 1000 de MW solicitați.

Însă pentru a-și realiza proiectele pe teritoriul țării noastre acești investitori trebuie să obțină așa-numitul statut de producător eligibil, acest statut oferindu-se în cadrul licitațiilor la care ar urma să se distribuie cei 165 de MW alocați prin Hotărârea de Guvern nr. 401 din 2021, pentru astfel de proiecte.

Însă potrivit Marcelei Lefter de la Camera de Comerț Americană din Moldova, organizarea licitației întârzie, lucru care descurajează investitorii din domeniu. ”Strategia energetică a RM arată că până în 2020 trebuia să avem 400 de MW produși de surse regenerabile. Tot către această dată trebuia să fie realizată și o primă linie de interconectare cu Romania (LEA400kV Vulcănești-Chișinău). Astăzi, nimic din acest lucru nu este realizat”, a declarat pentru Secretariatul Consiliului Economic Marcela Lefter.

În același timp, potrivit reprezentantei AmCham comunitatea de afaceri este îngrijorată de intenția Guvernului de a majora cota pentru schema de sprijin „tarif fix” de 90 de euro MWh pentru proiecte mici în domeniul producerii energiei regenerabile de până în 1MW, pentru următorii 15 ani.. Sectorul asociativ de afaceri susține că doar aplicarea mecanismelor concurențiale – cum este licitația, poate să reducă impactul asupra tarifului asupra consumatorului final.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 401 din 2021, Guvernul trebuie să scoată la licitație 105 MW produși de turbinele eoliene și 60 de MW produși de energia solară.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Căutare

Mai citește

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.