ECONOMIC COUNCIL TO THE PRIME MINISTER OF THE RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Guvernul a trimis în Parlament o lege prin care se promovează prevenirea pierderii și risipei alimentare

Guvernul a trimis în Parlament o lege prin care se promovează prevenirea pierderii și risipei alimentare

Executivul a aprobat proiectul de lege privind prevenirea pierderii și risipei alimentare. Prevederile acestuia oferă agenților economici din domeniul alimentar să vândă la preț redus alimente a căror termen de valabilitate expiră în scurt timp sau să le transfere prin donație către organizațiile de binefacere sau direct consumatorilor finali.

Acest proiect de lege simplifică la maximum procedurile de donație a produselor alimentare făcând mai atractivă această acțiune de filantropie, care potrivit ministrului economiei Sergiu Gaibu, va fi supusă și deducerilor fiscale.

Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Economiei, cu suportul Corporației Financiare Internaționale și a Secretariatului Consiliului Economic, și pe care trebuie să-l voteze Parlamentul, va intra în vigoare la 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

La momentul actual comercianții nu sunt în drept să restituie producătorului produsele alimentare cu termenul de valabilitate depășit sau care urmează să expire. Astfel agenții economici trebuie să-și asume un șir întreg de cheltuieli pentru a distruge aceste produse, în foarte multe cazuri făcându-se risipă de alimente perfect comestibile.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.