CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Industria curieratului, care a luat amploare în perioada pandemică, trebuie reglementată legal

Legislația actuală a Republicii Moldova necesită completări la capitolul servicii de curierat privat și servicii poștale în domeniul comerțului electronic. Astăzi nici un act normativ nu reglementează activitatea de curierat rapid în regim ”ușă-la-ușă” (”door-to-door”). Despre aceasta anunță sectorul asociativ de afaceri din țară.

Subiectul este discutat la Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul RM cu participarea reprezentaților companiilor de curierat din țară și a instituțiilor de stat de resort. Din spusele oamenilor de afaceri, în perioada pandemică în Moldova a luat amploare Curieratul rapid în așa-numitul regim door to door – ușa-la-ușă. Însă răspândirea acestui serviciu odată cu comerțul electronic, a scos la iveală un șir de constrângeri și necesitatea unei atenții speciale pentru acest sub-sector economic important.

Reprezentanții comunității de afaceri au vorbit despre necesitatea completării legislației cu prevederi dedicate industriei de curierat privat. Modificările ce vor deveni imperative odată cu intrarea în vigoare a noului Cod vamal, începând cu anul viitor, trebuie să definească noțiunea de curierat privat, autoritatea care reglementează industria și criteriile de eligibilitate pentru obținerea certificării de desfășurare a activității de curierat privat. De asemenea, s-a discutat necesitatea ajustării unei serii de acte departamentale pentru a clarifica regimului returului de marfă și a rambursului internațional al plăților efectuate în regimul de comerț electronic, a documentelor însoțitoare și declarațiilor vamale și fiscale.

Propunerile comunității de afaceri sunt discutate la Consiliul Economic în contextul implementării Foii de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic. În acest sens, Consiliul Economic cu suportul Proiectului FTA/USAID a elaborat un pachet de modificări legislative care să faciliteze dezvoltarea comerțului electronic în Moldova, curieratul rapid reprezentând o verigă importanță în acest proces.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Căutare

Mai citește

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.