CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Diaspora poate obține semnătura electronică în consulate

20 mai 2022 – Semnătura electronică a devenit accesibilă pentru cetățenii moldoveni stabiliți în Spania. Aceștia pot depune cerere la consulat și solicita eliberarea certificatului cheii publice – Semnătura electronică avansată calificată. Până acum acest serviciu putea fi solicitat doar pe teritoriul Republicii Moldova. În curând, acesta va deveni accesibil din toate ambasadele și consulatele Republicii Moldova peste hotare.  

Cu ajutorul Semnăturii electronice avansate calificate, reprezentanții diasporei, inclusiv antreprenorii, pot, la distanță – din țara în care se află, interacționa cu autoritățile statului, cu agenții economici sau alți cetățeni. Adică pot depune online cereri, aplica la servicii electronice, încheia contracte cu furnizorii de utilități, și accesa o diversitate largă de alte servicii, pentru care anterior – erau nevoiți să se deplaseze în țară.

Pe antreprenorii care au o afacere în Moldova, și nu pot fi prezenți fizic aici, semnătura digitală îi va ajuta să depună la distanță către instituțiile statului rapoarte cu semnătura electronică și declarații. Mai este posibilă acum solicitarea la distanță a actelor permisive, inclusiv semnarea contractelor de afaceri și acorduri de angajare a personalului prin Internet.

Aceste servicii au devenit disponibile și din afara hotarelor RM după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a adoptat primul pachet legislativ pentru digitalizarea economiei. Documentul  implementează o serie întreagă de acțiuni-cheie din „Foaia de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitalizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic”, elaborată de Ministerul Economiei și Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru, cu suportul partenerilor de dezvoltare (BERD, IFC, USAID, GIZ, UK GGF).

Consiliul Economic lucrează acum la un nou pachet legislativ care va permite, printre altele, prestarea unei game largi de servicii notariale la distanță și de promovare a comerțului electronic.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.