CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Criza din regiune a scumpit ambalajele care au ajuns să coste și de patru ori mai mult

5 aprilie 2022 – Producătorii moldoveni bat alarma, aceștia spun că din cauza crizei din Ucraina prețurile la toate tipurile de ambalaje cresc într-un mod incontrolabil. Un exemplu sunt paleții din lemn, care la ora actuală au devenit o problemă foarte mare pentru RM. Prețul lor a crescut de câteva ori. Anterior, costul unui palet nou era de 120 de lei, astăzi acesta, second hand, a ajuns să coste 400 de lei.

Aceeași situație este și în cazul butoaielor de inox, prețul cărora în ultimele luni a crescut exponențial, dar și în cazul lăzilor din plastic sau din lemn. Și producerea sticlei, care solicită foarte multă energie a devenit foarte costisitoare, inclusiv și din cauza scumpirii resurselor energetice, de importurile cărora  Moldova este dependentă.

Potrivit reprezentantei  Asociației Producătorilor de Bere din Moldova, Ludmila Andronic, una dintre cauzele creșterii vertiginoase a prețurilor e că Moldova nu dispune de materie primă locală, în majoritatea cazurilor, pentru producerea ambalajelor, iar pe de altă parte nu întreprinde măsuri de reutilizare și de returnare a ambalajelor. Aceste măsuri ar putea reduce din costuri, consideră Ludmila Andronic.

A fost identificată o soluția pentru dificultățile cu care se confruntă acest sector – crearea unui sistem de depozitare a ambalajelor reutilizabile. Acest lucru ar permite reducerea deșeurilor, fiind favorabil din perspectivă economică. Astfel, sticla, lăzile din plastic sau din lemn, paleții,  butoaiele din inox, etc,  odată cu transportarea mărfii, se întorc la fabrică.

Antreprenorii mai propun să fie create condiții în care consumatorul să poată returna în magazine sticla în schimbul unei sume de bani.  Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de reglementări fiscale și economice, spun antreprenorii. În 2020 a fost aprobat Regulamentul  privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. Acesta, potrivit directorului executiv al Asociației Investitorilor  Străini în Moldova, Ana Groza, include noțiunea de sistem de depozit. Însă pentru ca acesta să funcționeze, e nevoie ca Agenția Mediului, de comun cu antreprenorii, așa cum a stabilit Guvernul, să întocmească o listă a ambalajelor care pot fi plasate în aceste depozite. Mai e nevoie și de reglementări fiscale, care ar motiva rețelele de retail să creeze spații de depozitare a sticlei returnate de consumatori în schimbul banilor.

Reprezentanta Asociației Producătorilor de Bere din Moldova, Ludmila Andronic, spune că subiectul este foarte actual acum, iar discutarea acestuia cu autoritățile statului urmează să aibă loc, în cel mult două săptămâni, pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Căutare

Mai citește

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.