CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

A fost stabilit modul în care RM urmează să recunoască semnăturile electronice eliberate în UE

Potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului recunoașterea în RM a semnăturilor electronice calificate eliberate în UE s-ar putea face prin utilizarea unui certificat calificat al cheii publice eliberat de un prestator de servicii de încredere dintr-un stat membru al Uniunii Europene. Modalitatea respectivă de recunoaștere a acestui tip de semnături va da posibilitate investitorilor din UE de a semna și transmite documente electronice către autoritățile din Moldova.

Acest lucru  ar permite valorificarea unui potențial enorm de atragere a investițiilor din spațiu UE în Moldova și ar reduce din constrângerile investitorilor străini ce deja operează în RM.

Proiectul hotărârii de Guvern este supus deja consultărilor publice și poate fi găsit aici: https://cutt.ly/zGTnEDW

Pe 11 Noiembrie 2021 Parlamentul a votat modificări legislative prin care Republica Moldova recunoaște în mod unilateral semnăturile electronice ale UE. Modificările legislative au fost elaborate în cadrul implementării Foii de Parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic. Documentul este pus în aplicare de Ministerul Economiei în comun cu Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM și cu expertiza internațională acordată prin intermediul Corporației Financiare Internaționale, BERD, GIZ, USAID.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

 

 

Căutare

Mai citește

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.