CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Prim-ministra Natalia Gavrilița a discutat cu asociațiile de afaceri situația epidemiologică și masuri de susținere a cetățenilor si agenților economici

19 ianuarie 2022 – Situația epidemiologică în Republica Moldova se agravează din cauza răspândirii variantei Omicron al infecției COVID-19 și creșterii vertiginoase a cazurilor de îmbolnăviri în rândul populației. Despre aceasta a anunțat în cadrul consultărilor cu reprezentanții asociațiilor de afaceri, membre ale Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM, Șefa Executivului Natalia Gavrilița.

Având în vedere cifrele alarmante de infectări – 2681 de cazuri pe parcursul zilei de ieri – Prim-ministra a discutat cu reprezentanții sectorului asociativ măsuri potențiale de susținere a întreprinderilor și angajaților în perioada stării de urgență în sănătate publică precum și potențiale reguli noi de prevenire și control al infecției COVID-19 în perioada imediat următoare. Prezentă la eveniment ministra Sănătății Ala Nimerenco a declarat că în următoarea perioadă este posibilă o creștere și mai mare a cazurilor, inclusiv în rândul copiilor.

Un prim pas pe care trebuie să-l facem în această situație este generalizarea certificatului COVID-19 pentru accesarea tuturor spațiilor comerciale închise cu excepția serviciilor esențiale – magazine alimentare, benzinării, farmacii, serviciile poștale și bănci, a subliniat Natalia Gavrilița în cadrul întrunirii cu sectorul asociativ.

Trebuie intensificată limitarea numărului de clienți care se pot afla concomitent într-un spațiu comercial. Trecerea angajaților, acolo unde e posibil, pe on-line pentru a descongestiona transportul în comun.  Se ia în considerare trecerea învățământului pe on-line pe o perioadă scurtă – o săptămână sau două. Trebuie întreprinse măsuri care ar asigura  prevenirea și controlul mai strict al infecției COVID-19 în transportul public, trenuri și avioane. De asemenea este absolut primordială asigurarea funcționalității sistemului medical din țară, a mai adăugat Șefa Executivului.

Premierul a mai subliniat că Guvernul înțelege foarte bine că această perioadă este foarte dificilă și pentru business, deoarece au crescut prețurile la agentul termic și combustibil. Opinia comunității de afaceri vis-a-vis de potențialele măsuri din partea statului sunt foarte importante, a mai adăugat Natalia Gavrilița.

La rândul lor, reprezentanții Asociațiilor de afaceri prezenți la consultările publice au menționat necesitatea promovării mecanismelor de compensare, inclusiv pentru șomaj tehnic, regim de activitate redusă a salariaților, și a compensațiilor pentru părinții  care stau acasă cu copiii care învață on-line. În același timp comunitatea de afaceri a solicitat discuții cu autoritățile privind deductibilitatea cheltuielilor angajatorilor legate de prevenirea răspândirii COVID-19.

În acest sens Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari prezent la ședință a prezentat un set de măsuri elaborate de stat care vin în susținerea comunității de afaceri și a angajaților. Printre acestea acordarea compensațiilor pentru zilele libere pentru vaccinare, zile libere și indemnizații salariaților cu copii care învață online, acordarea indemnizațiilor salariaților în șomaj tehnic și recomandarea regimului de activitate redusă. Informațiile respective pot fi găsite în această prezentare precum și la adresa pe www.declaratie-electronica.fisc.md

Reprezentanții sectorului asociativ au solicitat de asemenea continuarea promovării politicilor de digitalizare a relațiilor G2B, B2B și B2C, în special cele ce țin de identificarea la distanță. Mai este necesară urgentarea și implementarea prevederilor ce țin de impulsionarea comerțului electronic, inclusiv curierat și vânzări on-line.

Viceprim-ministrul Iurie Țurcanu a menționat în cadrul ședinței că, deja au intrat în vigoare prevederi legate de digitalizare a economiei care permit înregistrarea la distanță a afacerilor, inclusiv a modificărilor în statutele companiilor; eliberarea actelor permisive în format electronic; utilizarea semnăturii electronice în raporturile de muncă. Totodată digitalizarea servește și ca instrument eficient  în lupta de prevenire a răspândirii COVID-19. Un exemplu poate fi și crearea posibilității scanării rapide https://certificate-covid.gov.md/ a certificatelor COVID-19, în vederea verificării valabilității acestora, a menționat Viceprim-ministrul.

Reprezentanții Asociațiilor de afaceri și-au exprimat recunoștința pentru consultările organizate  de Guvern, astfel având posibilitatea să cunoască despre schimbările propuse până la aprobarea acestora și să-și expună opinia pe marginea propunerilor Executivului.

Propunerile membrilor Consiliului Economic enunțate în cadrul consultărilor cu Natalia Gavrilița vor fi colectate și expediate Executivului de către Secretariatul Consiliului. Toate vor fi examinate  în vederea luării în considerare în procesul de  elaborare a măsurilor de sprijinire a comunității de afaceri și a cetățenilor, precum și promovării respectării regulilor de prevenire a răspunderii infecției COVID-19.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

 

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.