CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Un Acord de parteneriat a fost semnat între Proiectul”Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, și Secretariatul Consiliului Economic

30 decembrie 2021 – Prin semnarea documentului, părțile intenționează să-și unifice eforturile în promovarea reformelor privind digitalizarea economiei și a comerțului electronic favorabile mediului de afaceri din Moldova.

Printre principalele subiecte din agenda de activitate a Secretariatului Consiliului Economic, pe parcursul ultimului an, dar și al anului viitor se numără implementarea soluțiilor pentru subiectele din Foaia de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic. Documentul a fost elaborat de Ministerul Economiei, în comun cu Secretariatul Consiliului Economic în baza solicitărilor comunității de afaceri din RM.

Proiectul ”Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID și Suedia,este un catalizator al procesului de modernizare și inovare în sectoarele tehnologia informațiilor și comunicației, inginerie, industria ușoară, industriile creative și digital media în RM.

Acordul de parteneriat a fost semnat între Directoarea Proiectului ”Tehnologiile Viitorului”, Doina Nistor și Șeful Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM Ion Lupan.

Brian K Wittnebel, Directorul adjunct al Biroului de creștere economică al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională în Moldova (USAID), prezent la evenimentul de semnare a Acordului, a menționat că ” din numele USAID, suntem bucuroși să  ne unim eforturile pentru a sprijini un mediu de afaceri propice economiei digitale și comerțului electronic, care sunt priorități de top pentru Guvernul Republicii Moldova și comunitatea de afaceri”.

La rândul său Directoarea Proiectului ”Tehnologiile Viitorului”, Doina Nistor a menționat în cadrul evenimentului de semnare a Acordului de parteneriat că ”suntem încrezători că putem spori digitalizarea Republicii Moldova în toate sectoarele ce va permite crearea de locuri de muncă, stimula inovarea și accelerareaadoptării comerțului electronic și a economiei digitale.

Ion Lupan, Șeful Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM a subliniat în cadrul evenimentului că ”tehnologiile viitorului, digitizarea proceselor socio-economice au devenit extrem de importante și actuale pentru RM, iar expertiza internațională pe care o va putea acorda Proiectul ”Tehnologiile Viitorului”, pe marginea subiectelor promovate de Consiliul Economic vor ajuta la promovarea reformelor din domeniul digitalizării economiei.”

Experții Secretariatului Consiliului Economic și al Proiectului Moldova ”Tehnologiile Viitorului” urmează să se reunească deja în următoarele săptămâni pentru a discuta dimensiunile de intervenție.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Proiectul ”Tehnologiile Viitorului” este o continuare strategică a Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat în perioada septembrie 2015 – septembrie 2021, care a avansat competitivitatea a patru sectoare economice emergente – viticultura, turismul, industria ușoară și tehnologiile informaționale. Proiectul are un buget total de 32,8 mln USD, acordați de USAID și Suedia, și va fi implementat în perioada 2021-2026.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.