CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

A fost prezentat conceptul Programului Național pentru Promovarea Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității pentru anii 2022-2026

17 decembrie 2021 – Printre direcțiile prioritare ale Programului se numără îmbunătățirea cadrului normativ de reglementare a activității întreprinderilor mici și mijlocii și sporirea accesului întreprinderilor la  resurse financiare. Prin implementarea Programului Național pentru Promovarea Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității pentru următorii 5 ani, se mai propune ajutor pentru ÎMM în scopul creării locuri de muncă, stimulării antreprenoriatului feminin și investirea remitențelor în economia națională.

În cadrul ședinței, Secretariatul Consiliului Economic a prezentat și propuneri de reducere a poverii de reglementare disproporționate asupra ÎMM în comparație cu întreprinderile mari. Propunerile, identificate de Secretariat urmare a discuțiilor cu comunitatea de afaceri, mai vizează un șir de modificări ale cadrului normativ care să favorizeze dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii din țară. Acest document urmează să fie completat și cu alte propuneri, atât din partea comunității de afaceri din Moldova, a instituțiilor donatoare, cât și a instituțiilor de stat. Unele propuneri vor fi incluse și în Planul de acțiuni al Programului Național pentru Promovarea Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității.

Sectorul ÎMM este foarte fragil în RM au menționat în cadrul dezbaterilor membrii Consiliului consultativ al ÎMM. Asta pentru că doar 47% dintre companii supraviețuiesc în primul an după înființare și doar 40% după al doilea an. ÎMM tind să fie concentrate în sectoare cu valoare adăugată scăzută, cum ar fi comerțul și repararea vehiculelor (37,5%), activitățile profesionale, științifice și tehnice (8,7%) și industria prelucrătoare (8,5%).

Reprezentanții sectorului asociativ, prezenți la lucrările Consiliului au menționat importanța susținerii ÎMM, având în vedere că peste 99% din toate întreprinderile din Moldova sunt ÎMM.

Programul Național pentru Promovarea Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității pentru anii 2022-2026 este elaborat cu susținerea echipei proiectului UE, care acordă suport autorităților în elaborarea documentului. Reprezentantul Delegației UE Gintautas Baranauskas prezent la eveniment a menționat că ”Un sector al ÎMM vibrant este esențial pentru o economie sănătoasă și competitivă. De asta UE acordă asistență RM, care se axează, preponderant pe susținerea ÎMM. Iar pe timp de pandemie acest lucru a devenit și mai important.”

Prezent la eveniment Ministrul Economiei Sergiu Gaibu a menționat că ”Dialogul cu întreprinderile mici și mijlocii este un obiectiv fundamental al Ministerului Economiei. Vrem ca acest Consiliu să devină o platformă funcțională care să ofere suport și consultanță optimă ÎMM, pentru ca vocea acestora să fie auzită”.

Membrii Consiliului consultativ al Întreprinderilor Mici și Mijlocii urmează să vină cu propuneri la propunerile de reducere a poverii de reglementare asupra ÎMM până pe 31 ianuarie 2022, după care acestea vor fi dezbătute public, iar ulterior sistematizate și propuse Ministerului Economiei pentru examinare.

Consiliul consultativ al Întreprinderilor Mici și Mijlocii activează în cadrul Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul RM și este prezidat de Ministrul Economiei, iar vicepreședinte este Liliana Busuioc, director executiv a Asociației Patronale Alianţa Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Căutare

Mai citește

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.