CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Ministerul Economiei solicită antreprenorilor să vină cu propuneri de modificare a legislației privind insolvabilitatea

14 decembrie 2021 – Ministerul Economiei intenționează să propună Guvernului noi modificări legislative ce țin de procesele de insolvabilitate a întreprinderilor. Asta după ce comunitatea de afaceri din Moldova afectată de consecințele pandemiei au alertat un șir de probleme legate de incapacitate de plată și proceduri de insolvabilitate.

Acest subiect a fost discutat în cadrul Grupului de Lucru al Consiliului Economic ”Eliminarea constrângerilor în activitatea antreprenorială”. Reprezentanții comunității de afaceri au menționat că pandemia COVID a schimbat modelul economic a multor companii, antreprenorii regândind felul în care își construiesc afacerea pentru a păstra activele, angajații și clienții. Acest proces, s-a dovedit a fi foarte anevoios, iar în multe cazuri provocă incapacitate de plată pe o durată îndelungată. Iar incapacitatea de plată e calea spre insolvabilitate.

În perioadă de criză acest fenomen – incapacitatea de platăa, este extrem de periculos, spun oamenii de afaceri care duce, în primul rând, la închiderea companiei și la disponibilizări de personal. Reprezentanții businessului spun că se confruntă cu mai multe probleme ce țin de lipsa unui prag minim de la care creditorii să solicite inițierea procesului de insolvabilitate, tergiversarea termenelor în cadrul procesului, evaluare a bunurilor gajate de către bancă, nerespectarea planului procedurii de restructurare etc.

Prezent la dezbateri Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a îndemnat comunitatea de afaceri să vină cu propuneri concrete de modificare a Legii insolvabilității, care vor fi examinate și integrate într-un nou proiect de modificare a legii, pentru a face mai simplu și mai clar modul de inițiere și de derulare a procesului de insolvabilitate.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, la autoritatea fiscală sunt înregistrate circa 3 mii de dosare în procedură de insolvență.

Comunitatea de afaceri va transmite propunerile de modificare a cadrului normativ aferent Legii insolvabilității până la 21 decembrie curent la Secretariatul Consiliului Economic.

După compilarea propunerilor, Consiliul Economic va organiza ședințe tehnice în care se va analiza în detaliu fiecare posibilitate în care se poate iniția și desfășura un proces de insolvabilitate prevăzute de legislația națională. Ulterior se vor examina carențele cadrului normativ și se vor face propuneri de eliminare a acestora din legislația națională.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Căutare

Mai citește

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.