CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Se discută posibile soluții pentru susținerea și protecția producătorii autohtoni 

3 decembrie 2021 – Comunitatea de afaceri și autoritățile caută soluții care ar veni în susținerea producătorilor autohtoni în procesul de comercializare a produselor în rețele de comerț din țară. Această întrebare este pe ordinea de zi, atât instituțiilor de resort ale statului, cât și a antreprenorilor încă din 2017.

Problema e că producătorii autohtoni vor să-și vândă produsele în rețelele de retail din Moldova, cei din urmă manifestând, în unele cazuri reticență față de aceste solicitări, mai ales atunci când vine vorba de producătorii mici. Reprezentanții magazinelor spun că nu pot accepta produsele autohtone, dacă producătorii nu le asigură continuitatea aprovizionării cu produse, calitatea și cantitatea necesară a acestora.

În 2019 autoritățile par să găsească o soluție, făcând modificări în legea comerțului interior prin impunerea supermarketurilor să  asigure 50% din raft cu produse autohtone. Doar că această prevedere nu a rezolvat situația, unii producători autohtoni, în special cei mici plângându-se de faptul că produsele lor așa și nu se vând în magazine.

Așa că subiectul a revenit în actualitate, discutându-se posibile soluții în acest sens. Și comunitatea de afaceri și autoritățile au venit deja cu câteva propuneri.

Urmare celor agreate în cadrul ședinței precedente, Secretariatul Consiliului Economic a colectat toate solicitările și propunerile  de la participanții întrunirii. Ținând cont că majoritatea reprezentanților comunității de afaceri a solicitat transpunerea directivei UE 633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare,  Ministerul Economiei a venit cu soluții, de preluare a celor mai actuale prevederi din aceasta directiva pentru a nu admite practici neloiale în comerț.

Acestea, printre altele lărgesc spectrul de subiecți în raport cu care producătorul este protejat în relația sa comercială, dar și introducerea în legislația națională a interzicerii anulării comenzii de produse agricole și alimentare ușor perisabile cu termenul de valabilitate de până la 7 zile inclusiv.

Printre prevederile suplimentare propuse pentru legislația națională și care urmează să fie discutate public se numără și faptul că comerciantul poate aranja la propria discreție spatii de expunere a produselor, inclusiv cele autohtone.

Aceste prevederi, menirea cărora este de a reduce practicile comerciale neloiale, spun autoritățile, sunt necesare din cauza puterii reduse de negociere a producătorilor de produse agricole și alimentare în raport cu magazinele mari.

Preluarea acestor prevederi din Directiva UE au ca scop asigurarea unei piețe transparente și echidistante în primul rând în interesul consumatorului, a menționat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu. ”În același timp trebuie să ținem cont de practicile internaționale în domeniul comerțului și angajamentele internaționale la care Moldova face parte. Avem nevoie de un dialog constructiv cu implicarea tuturor părților”, a mai adăugat Gaibu.

În cadrul dezbaterilor organizate la Consiliul Economic pe acest subiect ministrul agriculturii și industriei alimentare Viorel Gherciu a menționat că instituția pe care o conduce se gândește la crearea unor centre comerciale specializate în care să se comercializeze produsele agricole autohtone. O altă idee ține de elaborarea unor programe de stat care să ajute la promovarea produselor autohtone inclusiv în străinătate.

Toate aceste propuneri, dar și altele care vor veni în adresa Consiliului Economic, urmează să fie discutate, astfel în cât să fie găsite soluții optime pentru sprijinirea  producătorilor autohtoni.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.