CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Aplicația Comunității de Afaceri Virtuale a generat interesul Consiliilor Economice din alte state

1 octombrie 2021 – Prezentarea detaliilor despre Aplicația Comunității de Afaceri Virtuale, care este în proces de elaborare în Moldova, a avut loc în cadrul Grupului de lucru al Consiliilor Economice, condus de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Aplicația a fost prezentată de experții Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM reprezentanților din celelalte 10 Consilii Economice din Albania, Armenia, Georgia, Kosovo, Republica Kârgâzstan, Muntenegru, Tadjikistan, Tunisia, Ucraina și Uzbekistan.

Experții Secretariatului Consiliului Economic de la Chișinău le-au prezentat colegilor detalii despre cele 4 module ale aplicației destinată comunității de afaceri din Moldova. Astfel, Aplicația, care va putea fi descărcată de pe telefonul mobil de către conducătorii companiilor, va conecta comunitatea de afaceri din Moldova la un șir de procese.

Potrivit experților, prin intermediul acestui soft, oamenii de afaceri moldoveni și investitorii vor putea participa la sondaje despre starea de lucruri în diferite sectoare, provocările principale și propuneri de depășire a acestora. De asemenea, businessul va putea da apreciere eficienței interacțiunii cu instituțiile statului. Totodată, antreprenorii vor putea, anonim, să raporteze abuzurile din partea instituțiilor statului.  Prin intermediul acestei aplicații businessul, periodic va fi informat despre proiecte de acte normative care le pot afecta serios activitatea.

Reprezentanții Consiliului Economic din Armenia, s-au arătat interesați de ideea colegilor din Moldova de a dezvolta un soft dedicat comunității de afaceri, care să-i aducă mai aproape de autorități și să ajute la informarea promptă despre deciziile guvernanților referitoare la reglementarea activității antreprenoriale. Experții din Armenia au menționat, că pe timp de pandemie această legătură dintre comunitatea de afaceri și instituțiile statului a avut de suferit și la ei, Consiliul Economic armean încercând să reconecteze businessul prin intermediul unui chat comun prin care s-a încercat fortificarea comunicării dintre stat și business. Ideea colegilor de la Chișinău însă este mult mai avansată, au menționat experții străini, aplicația permițând colectarea unei baze de date de la comunitatea de afaceri foarte utilă instituțiilor statului în procesul de elaborare a politicilor economice, au conchis experții.

Și reprezentanții Consiliului Economic din Albania, au menționat inovativitatea Aplicației Comunității de Afaceri Virtuale. Pandemia a impus și Consiliul Economic din Albania să se gândească la noi instrumente de digitalizare a comunicării dintre stat și business, iar aplicația prezintă interes pentru ei. Colegii albanezi s-au interesat și dacă acest soft va fi ”proprietatea” statului. În replică experții Secretariatului din Moldova au menționat că toată informația pe care o vor prezenta oamenii de afaceri prin intermediul acestei aplicației va fi procesată și analizată de Secretariatul Consiliului Economic, care ulterior le va expedia instituțiilor care au deficiențe în comunicarea și conlucrarea cu comunitatea de afaceri.  În cazul în care acestea nu vor fi depășite, problema va fi adusă în vizorul Prim-ministrului cu recomandări de soluționare a acesteia.

Aplicația va fi administrată de Secretariatul Consiliului Economic și este creată cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Grupul de lucru al Consiliilor Economice, condus de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pune în discuți diverse subiecte de pe agenda Consiliilor, experții din cadrul Secretariatelor acestor platforme având posibilitatea să facă un schimb de experiență în promovarea diverselor reforme pro-business. În prima ședință, care s-a desfășurat pe 1 octombrie 2021, șefii Secretariatelor Consiliilor Economice din 11 țări au discutat și subiectul legat de Abilitarea economică a femeilor, prin prisma experienței Muntenegrului, dar și prioritățile în activitatea ulterioară a Secretariatelor.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.