CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

A avut loc reuniunea Consiliilor Economice susținute de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

3 iunie 2021 – Egalitatea de gen, tranziția spre o economie verde și digitalizarea economiei. Acestea au fost trei subiecte de bază care s-au pus în discuție în acest an la conferința Consiliilor Economice din 11 țări, care sunt sub egida Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Milica Delevic, directorul pentru economie, politică și guvernare al BERD, a menționat în cadrul evenimentului că rolul dialogului public-privat pe care îl asigură Consiliile Economice în procesul de depășire a consecințelor pandemiei COVID-19, este unul important, iar BERD până în 2025 va susține activ domeniile ce țin de economia verde, egalitatea de gen și digitalizarea relațiilor dintre stat și comunitatea de afaceri. Asupra acestor subiecte trebuie să-și îndrepte atenția și Consiliile Economice, promovând în fața Guvernelor soluții de înlăturare a provocărilor în realizarea dezideratelor pe care și le propune azi societatea, a mai subliniat reprezentanta BERD.

De menționat că aceste subiecte sunt în vizorul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova. Despre aceasta au relatat experții Secretariatului Consiliului Economic prezenți la eveniment.

Astfel, la mijlocul anului 2020, în toiul pandemiei, Secretariatul Consiliului Economic în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii au elaborate Foaia de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic. Documentul conține un șir întreg de soluții în procesul de digitizare a relațiilor G2B. Primul pachet de modificări ale actelor legislative este deja elaborat și este în proces de promovare. Între timp se elaborează cel de al doilea pachet de modificări pentru facilitarea digitizării proceselor economice din Moldova.

În domeniul egalității de gen, Secretariatul Consiliului Economic în comun cu UN Women din Moldova a contractat un expert dedicat care urmează să elaboreze o Foaie de parcurs care ar cataliza procesul de abilitare economică a femeilor în Moldova. Expertul va identifica măsuri, intervenții specifice, inclusiv modificări legislative și normative care ar fi promovate cu susținerea Consiliului Economic.

Iar la capitolul tranziției la o economie verde, Secretariatul Consiliului Economic acordă susținere autorităților de resort în elaborarea și promovarea unei legi care ar preveni risipa alimentară. Un alt subiect la capitolul economiei verzi ține de reglementarea clară a primelor de asigurări pentru accidentele cu implicarea obiectelor industriale periculoase, care dacă se produc pot dăuna grav mediului înconjurător, lucru pentru care nu se cunoaște cine poartă răspundere materială  la momentul actual.

Subiecte din domeniile menționate se află și pe ordinea de zi a altor Consilii susținute de BERD. Principala misiune, în următorii 4 ani, este promovarea acestor subiecte astfel încât ele să-și găsească o soluție acceptabilă pentru societate și părțile implicate. Doar așa se va putea face tranziția la o economie sustenabilă și rezistentă la diverse crize, au menționat participanții conferinței.

În prezent, BERD sprijină Consiliile Economice din 11 țări din Europa de Est și Caucaz, Balcanii de Vest, Asia Centrală și Marea Mediterană de Sud și de Est. Astfel de Consilii activează în Albania, Armenia, Georgia, Kosovo, Republica Kârgâzstan, Moldova, Muntenegru, Tadjikistan, Tunisia, Ucraina și Uzbekistan.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.