CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Ambasadorul Indiei în RM în discuții cu Secretariatul Consiliului Economic de la Chișinău  

27 aprilie 2021 – Ambasadorul Indiei în Republica Moldova cu reședința la București ES Rahul Shrivastava a avut o întrevedere cu Șeful Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM. În cadrul discuțiilor părțile au abordat subiecte de interes comun care ar contribui la fortificarea relațiilor comerciale și investiționale dintre cele două state.

Au fost discutate mai multe sectoare economice care ar putea fi explorate de către investitorii din India, printre care sectorul TIC și cel farmaceutic. Domeniul TIC în Moldova este unul important, o confirmare în acest sens fiind crearea Parcului IT care reunește companii din domeniu ce beneficiază de facilități fiscale.

Zonele Economice Libere din Moldova, în cadrul cărora activează diverse companii inclusiv din domeniul automotive și textile, de asemenea ar putea constitui un subiect de interes pentru investitorii Indieni, s-a remarcat în cadrul întrevederii. Republica Moldova a semnat Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu UE poziționându-se ca o zonă favorabilă pentru atragerea investițiilor străine și stabilirea unor noi parteneriate. Aprofundarea relațiilor bilaterale cu India ar constitui o oportunitate adițională considerabilă pentru atragerea investițiilor și promovarea exportului.

Parcurile Industriale ar putea fi un alt element atractiv pentru atragerea investițiilor din India. Și potențialul sectorului agricol din perspectiva colaborării bilaterale a fost abordat în cadrul discuțiilor. Moldova este un exportator de mere calitative cu calități gustative deosebite ce sunt solicitate pe diverse piețe, s-a menționat în cadrul întrevederii. Piața indiană ar oferi un potențial major de creștere a exportului acestor produse.

La finalul discuțiilor părțile au ținut să menționeze necesitatea păstrării unui dialog continuu.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.