CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Prin intermediul unei aplicații businessul va putea alerta on-line problemele cu care se confruntă

15 aprilie 2021 – Aplicația este elaborată la inițiativa Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM.

Experți care lucrează la conceptul aplicației, susțin că prin intermediul acestui soft, pentru prima dată în Moldova se va crea o comunitate virtuală de afaceri.

Prin aplicația descărcată în telefonul mobil, conducătorii companiilor vor putea participa la sondaje scurte, propuse de Secretariatul Consiliului Economic, despre starea de lucruri la moment în diferite sectoare, provocările principale și propuneri de depășire a acestora, astfel oferind informația importantă pentru deciziile luate de Prim-ministru și ministere.

O altă funcționalitate importantă va fi aprecierea oferită de business cu privire la eficiența interacțiunii cu instituțiile statului. În baza aprecierilor va fi format un scor general al instituției, care poate fi utilizat pentru a măsura performanța activității și motiva autoritățile statului să îmbunătățească continuu condițiile de desfășurare a afacerilor.

Antreprenorii, prin intermediul acestei aplicații,  vor putea în mod anonim să raporteze și abuzurile din partea instituțiilor statului. De exemplu un organ de control decide stoparea activității unei întreprinderi neavând temei legal.

Totodată prin aplicație antreprenorii, periodic vor fi informați despre evenimente, proiecte de acte normative care le pot afecta serios activitatea. Totodată va fi solicitată participarea comunității de afaceri în a comenta și îmbunătăți actele normative.

De menționat că rolul principal al aplicației este de a impune  o responsabilizare a instituțiilor statului de a face reforme și îmbunătățiri eficiente cu impact, care să fie resimțite de business în mod practic și nu doar formal. Secretariatul Consiliului Economic periodic va procesa și analiza datele, expediindu-le instituțiilor care au deficiențe în comunicarea și conlucrarea cu comunitatea de afaceri.  În cazul în care acestea nu vor fi depășite, problema va fi adusă în vizorul Prim-ministrului cu recomandări de soluționare a acesteia.

Compania dezvoltatoare a aplicației, contractată de BERD, este în proces de elaborare a softului, care urmează să fie disponibil din toamna anului 2021.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.