CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

A fost făcută publică Prognoza pieței muncii pentru anul 2021

19 martie 2021 – Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) a  participat la ședința Grupului de lucru „Dezvoltarea Pieței Muncii” din Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru, coordonat de președintele CCI Sergiu Harea, în cadrul căreia a prezentat Prognoza pieței muncii pentru anul 2021 și Barometrul oportunităților de angajare, inclusiv în contextul crizei provocate de Covid-19, se arată într-un comunicat al ANOFM.  

Rezultatele studiului trebuie să servească la evaluarea schimbărilor ce vor avea loc pe piața muncii, informarea absolvenților gimnaziilor și liceelor despre profesiile prioritar solicitate pe piața muncii, inclusiv ghidarea în carieră. La fel, studiul va servi la identificarea numărului de persoane ce urmează a fi îndreptate la cursuri de formare profesională a șomerilor, cât și la planificarea activității Agenției Naționale și subdiviziunilor teritoriale, inclusiv planificarea financiară.

Potrivit studiului, deficitul de forţă de muncă se va menţine şi în anul curent printre principalele motive fiind lipsa personalului calificat cu experienţă, numărul redus de solicitanţi şi imposibilitatea de a oferi salariul necesar. Cercetarea mai arată că, în anul 2021 numărul scriptic de angajați va crește ușor comparativ cu anul 2020, creând oportunități de angajare pentru programatori, medici, asistenți medicali, operatori vânzări, cusători, conducători auto, operatori în telecomunicații, electrogazosudori, etc. Aceste oportunități fiind reflectate și în Barometrul oportunităţilor de angajare pentru anul 2021, elaborat inclusiv pe regiuni.

Prognoza pieței muncii pe termen scurt a fost elaborată în urma chestionării unui eșantion de 2949 angajatori din diverse ramuri ale economiei nationale, din care 74,3% sunt din sectorul privat, 18,7% din sectorul public, şi 7% reprezintă companii cu altă formă de proprietate, ponderea cea mai mare constituind angajatorii cu un număr mai mic de 50 angajați (cca 68%). Ponderea cea mai mare din eşantion conform activităţilor economice revine agenţilor economici din Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul 28%, urmată de industria prelucrătoare 11%.

Urmare a ședinței, Secretariatul Consiliului Economic urmează să distribuie în rândul membrilor săi Prognoza pieței muncii pentru anul 2021.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.