CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Camera de Comerț și Industrie a RM cu suportul BERD va digitaliza Carnete ATA

Proiectul finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este destinat consolidării capacităților CCI ca instituție emitentă și garantă a Carnetelor ATA – document recunoscut drept instrument de facilitare a comerțului international.

În cadrul proiectului, pe platforma CCI www.client.chamber.md  va fi dezvoltat un modul nou care va permite agenților economici și persoanelor fizice să depună cereri pentru eliberarea Carnetelor ATA online, iar specialiștii CCI vor perfecta Carnetul în baza documentelor transmise în format electronic.

Modulul nou va permite reducerea timpului şi a costurilor aferente emiterii Carnetului. Totodată, crearea modulului este o precondiție pentru implementarea sistemului de Carnete electronice (e-ATA), care este la etapa de pilotare de către Camera de Comerț Internaională și Organizația Mondială a Vămilor. e-ATA prevede substituirea carnetelor pe suport de hârtie cu cele electronice care vor fi accesibile autorităților vamale din orice stat.

În cadrul ședinței au participat reprezentanții CCI, a Băncii Europeane pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare și a Consiliului Economic pe lîngă Prim-Ministru, care a contribuit la identificarea asistenței tehnice, a facilitat elaborarea proiectului și va acorda suport pe parcursul implementării acestuia.

Lansarea modulului ATA este planificată pentru luna decembrie a.c.

Carnetul ATA este un document vamal internațional, eliberat de CCI, în baza căruia mărfurile aflate în regim de export temporar și tranzit circulă liber, conform unei proceduri vamale simplificate.  Carnetul ATA este solicitat cel mai des de companiile şi persoanele care participă la târguri şi expoziţii, profesionişti din diferite domenii, ce pot circula liber cu echipamentul său profesional. Anual CCI eliberează circa 150 de Carnete.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.