CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Sunt gata primele propuneri de modificări legislative care ar motiva companiile să deschidă creșe pentru copiii angajaților

3 februarie 2020 – Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare este promotorul unui șir de idei care ar permite companiilor să creeze centre de educație timpurie pentru copiii angajaţilor. Și anume, crearea unui regim special prin care să se permită înființarea unui serviciu sau centru cu program parţial de activitate; fondarea unei persoane juridice noi; acordarea tichetelor de creşă și stabilirea parteneriatului public-privat în domeniul serviciilor educaţionale.

La finele anului trecut subiectul a fost adus pe platforma Consiliului Economic pentru a fi discutat cu reprezentanții comunității de afaceri și a fost votat drept prioritate pentru Consiliul Consultativ al IMMurilor.

Astăzi experții s-au reunit în cadrul unei reuniuni organizate de Secretariatul Consiliului Economic și au prezentat primele propuneri legislative.

Propunerile ce țin de înființarea unui centru cu program parțial de activitate, ar presupune oferirea unor scutiri cu dreptul de deducere de la plata TVA și a drepturilor vamale adiacente și oferirea unor scutiri a taxelor locale. Pentru finanțarea serviciilor de creșă ar putea fi preluat mecanismul  de tichete de masă care ar trebui să fie oferite angajaților cu copii până la 3 ani, nivelul maxim al sumelor acordate să fie până la 2 mii de lei și să constituie aproximativ 50% din salariul prognozat pe economie. Și pentru ultima opțiune sunt propuse anumite scutiri de TVA cu drept de deduceri. Suplimentar, ar fi aplicabilă și oferirea unor scutiri cu drept de deducere de la plata TVA și, respectiv, a drepturilor vamale adiacente, pentru a asigura diminuarea costurilor asociate construcției/ întreținerii unor astfel de centre. În acest caz bunurile ar trebui să fie utilizate exclusiv în cadrul desfășurării activității educaționale asumate.

Prezent la discuții, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc a menționat că instituția pe care o reprezintă este deschisă să discute propunerile experților.

Închiderea școlilor și grădinițelor din cauza pandemiei a impus unii angajați să meargă în șomaj tehnic sau să-și ia concediu neplătit pentru a avea grijă de copiii rămași acasă.

Unii angajatori se gândesc să deschidă în cadrul întreprinderilor creșe pentru copiii angajaților, inclusiv pentru copiii de până  la 3 ani, motivând femeile să iasă la serviciu până la expirarea concediului de maternitate.

Însă prevederile legale existente descurajează angajatorii să înființeze astfel de creșe.

Propunerile urmează să fie discutate cu toate părțile interesate. Secretariatul Consiliului Economic va monitoriza subiectul.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.