CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Au intrat în vigoare noi interdicții la utilizarea unor produse din plastic, ce probleme invocă antreprenorii, discuții la Consiliu Economic

20 ianuarie 2021 – Din 1 ianuarie 2021 se aplică normele Legii Comerțului interior, art. 201 alin. 3 și 4, prin care se  interzice comercializarea pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj, și utilizarea/comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și bețișoarelor, de unică folosință, fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile.

Sintagma ”alte accesorii ale serviciilor de masă” a generat incertitudini, atât în rândul comercianților, cât și în rândul inspectorilor.

Întrebarea e, ce produse se consideră accesorii a serviciilor de masă? Capacele pentru ceștile de ceai și cafea, caserolele etc … aceste produse din plastic se înscriu în categoria accesoriilor serviciilor de masă interzise pentru utilizare în Moldova, sau nu?

La toate aceste întrebări au încercat să găsească răspuns în cadrul unei întruniri la Consiliul Economic, reprezentanții comunității de afaceri, care sunt obligați să implementeze noile prevederi, dar și reprezentanții autorităților de stat, care sunt datori să verifice modul în care se execută legea.

Cu privire la interzicerea utilizării/comercializării pungilor din plastic, a fost ridicată întrebarea pungilor de plastic pentru gunoi. Nici în UE acest lucru nu a fost interzis, pentru că la moment nu există o soluție ecologică care să înlocuiască pungile din plastic pentru gunoi, au menționat participanții la dezbateri.

Comercianților, furnizorilor și inspectorilor nu le este clar și care sunt mărfurile ce cad sub incidența prohibițiilor de utilizare și comercializare. Mai exact, nu este clar dacă putem sau nu utiliza pungile în care sunt ambalate produsele pe care le ridicăm de pe raft,  pelicula transparentă în rulouri, pungile pentru copt, pungile pentru gheață etc.

Alexandra Popa de la Asociația Businessului European, a subliniat în cadrul dezbaterilor că în UE se întreprind măsuri de reducere a utilizării plasticului. Doar că aceste măsuri se introduc gradual, treptat pentru ca și economia, și consumatorii să se adapteze la noile reguli.

Reprezentantul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței Ion Mateescu a menționat că regulile aplicabile în Moldova din 1 ianuarie 2021, într-adevăr sunt mai dure de cât cele existente la moment din UE. Potrivit lui Mateescu, în cel mai apropiat timp, pentru a face claritate, autoritățile  publice de resort vor elabora o listă exhaustivă a produselor care cad sub incidența restricțiilor prevăzute de art. 201 alin. 4 din Legea Comerțului interior.

Această listă va fi de mare ajutor, a menționat la rândul său Vasile Vulpe, șef de direcție din cadrul  Ministerului Economiei și Infrastructurii, care a subliniat că acest document trebuie să fie elaborat de specialiști și experți în domeniu, ținând cont de practica internațională.

Svetlana Bolocan șefa de direcție din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a menționat la rândul său că Ministerul a propus deja Parlamentului o listă elaborată  în baza Directivei 904 a UE din 2019.

Iar Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne Mariana Grama a menționat că, de la începutul anului inspectorii au întocmit 78 de procese verbale pe marginea încălcărilor din partea comercianților  în ceea ce ține comercializarea mărfurilor expres menționate în art. 201 alin. 4 din legea vizată. Între timp, potrivit lui Grama, a fost creat un grup de lucru interinstituțional, scopul căruia este examinarea situației create și elaborarea soluțiilor.

În cadrul dezbaterilor comunitatea de afaceri a salutat acțiunile statului în ceea ce ține de diminuarea utilizării plasticului în Moldova. În același timp participanții la discuți au agreat că mediul privat va prezenta în atenția autorităților un document de poziție în care se vor prezenta normele incerte în aplicarea prevederilor legale discutate, dar și cu propuneri de soluții pentru depășirea situației create.

Amintim că interdicțiile de utilizare a unor produse din plastic au fost adoptate încă în anii 2017-2018.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.