CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

A fost lansat portalul guvernamental al antreprenorului

8 decembrie 2020 – Portalul guvernamental al antreprenorului este disponibil pentru toți oamenii de afaceri care dețin semnătura electronică și poate fi accesat pe www.mcabinet.gov.md. Aici sunt disponibile două cabinete care pot fi accesate prin autentificare – cabinetul persoanei fizice, și cabinetul antreprenorului, care include cinci blocuri cu informații.

Potrivit lui Igor Bercu de la Agenția de Guvernare Electronică, primul bloc conține informații generale despre companie. Un alt compartiment pune la dispoziția antreprenorului datele despre bunurile imobile care aparțin companiei. Încă un bloc e destinat împuternicirilor de reprezentare, altul – actelor permisive de care dispune compania, și cel din urmă bloc conține informație despre vehiculele pe care le are în posesie compania.

Iurie Țurcanu, Directorul Agenției de Guvernare Electronică, care administrează mcabinet.gov.md, a menționat în cadrul evenimentului de lansare a portalului, care s-a desfășurat pe platforma Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul RM, că site-ul se va completa pe viitor cu module noi. ”Intenționăm să aducem aici informația fiscală, agenda controalelor de stat, date de la Casa Națională de Asigurări Sociale. Dorim să facem descărcabile mai multe informații din portal, semnate electronic, cu forță juridică astfel în cât să excludem necesitatea prezentării unor informații sau unor documente acolo unde astăzi se mai practică acest lucru”, a menționat Țurcanu.

Portalul Guvernamental al Antreprenorului este elaborat la inițiativa Secretariatului Consiliului Economic, urmare a solicitărilor în acest sens venite din partea comunității de afaceri, membră a platformei. Secretariatul a purtat discuții permanente cu Agenția de Guvernare Electronică în vedere lansării acestei soluții electronice pentru antreprenori.

Prezent la eveniment Ion Lupan, șeful Secretariatului Consiliului Economic a menționat că până acum, pentru a accesa informații oficiale actualizate despre companie trebuie să consulți mai multe resurse informaționale ale autorităților publice, sau să te deplasezi personal la acestea, să depui cerere în scris, să achiți taxe și să aștepți câteva zile răspunsul. În condițiile actuale existența Portalului guvernamental al antreprenorului este o condiție imperativă. Astăzi să faci naveta de la o instituție de stat la alta, ca să afli informație despre companie, este pur și simplu periculos din punct de vedere al sănătății publice.

Iar implementarea portalului trebuie să finalizeze, prin adoptarea de către Parlament, a prevederilor legislative prin care, comunicarea dintre stat și antreprenor să se facă exclusiv prin intermediul mcabinet.gov.md, au subliniat participanții la dezbateri.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.