CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Doar 1000 de dolari despăgubiri s-au achitat în 2019 celor care au suferit în urma incidentelor cu implicarea obiectelor industriale periculoase

4 noiembrie 2020 – Așa arată datele asiguratorilor din Moldova, care au participat în cadrul sondajului organizat cu suportul Proiectului finanțat de USAID Transparența Sectorului Financiar în Moldova.

Acțiunea are loc în cadrul procesului de elaborare a cadrului normativ  care să prevadă un mecanism  de stabilire a sumei asigurării obiectelor industriale periculoase în Moldova. Dezbateri cu participarea asiguratorilor, experților internaționali și instituții de stat – au loc pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM.

Participanții la discuții au menționat că în Moldova sunt înregistrate peste 4700 de obiecte industriale periculoase funcționale, cum ar fi lifturi, mașini industriale, utilaje de la benzinării etc. Însă cele 8 companii de asigurări din Moldova au emis doar 813 polițe de asigurare a obiectelor industriale periculoase, adică pentru 17% din toate câte sunt înregistrate în țara noastră.

Mai mult, spun experții, în 2019 despăgubiri în urma incidentelor cu implicarea obiectelor industriale periculoase au fost înaintate de doar doi reclamanți, suma cumulată a despăgubirilor fiind de doar cca 1000 de dolari.

Astăzi, potrivit legii, mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii se stabilește în baza rezultatelor evaluării riscurilor specifice contractului de asigurare pentru obiectele industriale periculoase. Adică companiile de asigurări se conduc după propriile criterii de stabilire a riscului în care se înscrie un obiect sau altul. Iar asta se întâmplă pentru că în Moldova nu există nici o normă care să clasifice obiectele industriale periculoase în funcție de amploarea pagubelor ce le pot provoca.

La momentul actual nici asiguratorii, nici companiile nu interpretează amplasarea geografică diferită a obiectelor industrial periculoase de același tip, drept un criteriu de stabilire a nivelului sumei de asigurare.

Cu alte cuvinte, daunele în urma exploziei la o benzinărie în oraș vor fi radical diferite decât pe un traseu în afara urbei, sau pe malul unui râu.

Normele legale nu stabilesc astăzi nici natura daunelor care trebuie să fie acoperite de asigurare  – adică ce fel de leziuni provocate de un obiect industrial periculos trebuie să fie despăgubite, și care este suma pentru gravitatea fiecărei leziuni.

Toate acestea, și alte aspecte sunt dezbătute la Consiliul Economic după ce în 2018 Parlamentul votează o lege prin care se reglementa în mod expres mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii în caz de avariere la obiectul industrial periculos, a cărei mărime, în dependență de categoria de pericol a obiectelor industriale periculoase, varia de la suma de 5 la 100 de milioane de lei.

Atunci comunitatea de afaceri a abordat subiectul în cadrul platformei menționând că noile prevederi vor ruina, în special întreprinderile mici și mijlocii care nu vor putea achita despăgubirile uriașe. Asta pentru că stabilirea prin lege a unei mărimi fixe a sumei asigurării mărește până la 100 de ori mărimea primei de asigurări. Astfel că un an mai târziu legiuitorul revine la vechile norme cu condiția că se va elabora un cadru normativ care să vină cu o soluție în acest domeniu.

Și așa cum soluțiile pot fi depistate doar printr-un dialog extins, Secretariatul Consiliului Economic și Ministerul Economie și Infrastructurii au apelat și la expertiza internațională în acest sens conectând la acest proces experții proiectului USAID Transparența Sectorului Financiar în Moldova.

În urma discuțiilor pe care le-au avut cu toate părțile acestui proces, experții urmează să elaboreze un set de propuneri care vor fi dezbătute în cadrul Consiliului Economic.  

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

 

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.