CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Matricea Covid-19, discutată în cadrul unei ședințe cu grupul de experți ai Consiliului Economic

3 noiembrie 2020 – Premierul Ion Chicu a avut o ședință de lucru cu grupul de experți ai Consiliului Economic, în cadrul căreia au fost prezentate  rezultatele Studiului de impact al pandemiei COVID 19 asupra sectoarelor economice, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Documentul a fost elaborat în baza consultărilor cu reprezentanții a peste 20 de sectoare economice în baza informației sitematizată de la Biroul Național de Statistică și alte instituții de stat. Matricea COVID-19 a scos în relief probleme specifice sectoarelor economiei naționale, dar vine și cu măsuri concrete de depășire a crizei.

Potrivit datelor Studiului, majoritatea sectoarelor se confruntă cu o scădere a vânzărilor, reduceri de personal, scăderi ale exporturilor.

Studiul de impact al pandemiei asupra sectoarelor economice propune și o Matrice cu măsuri de susținere a mediului de afaceri afectat de consecințele restricțiilor impuse din cauza COVID-19. Astfel, Matricea presupune trei tipuri de acțiuni, care dacă sunt implementate vor ajuta businessul din Moldova să navigheze mai ușor un nou val de COVID.

Prima măsură presupune optimizarea cadrului normativ care include 14 măsuri cu un impact economic major și care ar putea aduce încasări la buget în sumă de cca 57,5 milioane lei. Printre altele, se propune implementarea măsurilor de digitizarea a economiei, simplificarea autorizațiilor în construcții, optimizarea documentelor confirmative la export, reglementări în agricultură, etc.

A doua măsură prevede ajustări la regimul de impozitare. Experții au inclus aici propuneri care vizează eliminarea distorsiunilor din lanțul valoric în agricultură, reducerea economiei tenebre, facilități la angajarea tinerilor.

Ultimul set ține de stimulente economice și cuprinde 17 măsuri. Acestea vizează oferirea unui volum mai mare de garanții de stat, impulsionarea programului Prima Casă, subvenții agricole, și investiții în revitalizarea și construcția sistemelor de irigare ș.a

Prim-ministrul a declarat că Guvernul depune tot efortul pentru a veni cu măsuri de susținere a agenților economici acolo unde este nevoie stringentă, dar și cu diverse măsuri sociale, investiții în infrastructură și oferirea de oportunități tinerilor

„Vrem să încurajăm angajarea tinerilor în câmpul muncii, inclusiv a celor care revin din diasporă. În acest sens, vom menține în continuare mecanismul de subvenționare pentru sectoarele cele mai afectate de pandemie. Dacă persoana se angajează la serviciu, din bugetul de stat i se restituie agentului economic 50% din plățile aferente salariului pentru fiecare angajat în următoarele 12 luni. În cazul angajării persoanelor cu dizabilități –  din bugetul de stat se subvenționează 100%.

Ion Chicu a apreciat munca experților economici și a solicitat continuarea discuțiilor cu instituțiile vizate, pe marginea măsurilor înscrise în Studiul de Impact la pandemiei asupra sectoarelor economice și a Matricei COVID: „Vă mulțumesc pentru suportul enorm pe care l-ați oferit prin elaborarea acestui studiu. Trebuie să facem așa încât o bună parte din aceste propuneri să se materializeze și să fie puse în practică. Trebuie să găsim o cale de mijloc care ar asigura echilibrul bugetar, dar și cel economic.”

Șeful Guvernului a declarat că o parte din propunerile experților agreate deja cu autoritățile publice, vor fi incluse în politica bugetar fiscală pentru anul 2021.

Studiul de impact al pandemiei Covid-19 este realizat de Secretariatul Consiliului Economic în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu susținerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Fondul Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și Corporația Financiară Internațională.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Căutare

Mai citește

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.