CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Rezultatele sondajului „Impactul pandemiei COVID-19 asupra activității companiilor din Moldova

14 august 2020 – Rezultatele sondajului „Impactul pandemiei COVID-19 asupra activității companiilor din Moldova”, realizat de Camera de Comerț Americană din Moldova au fost prezentate, astăzi, în cadrul ședinței online a membrilor Consiliului Economic, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Sondajul a fost derulat în perioada 3 – 18 iulie, 2020, în baza informațiilor prezentate de către 205 companii din sectorul TIC, HoReCa, turism, industria ușoară, agricultură, transport, educație etc. Principalul obiectiv al studiului fiind furnizarea de informații actualizate privind impactul virusului COVID-19 asupra climatului de afaceri în Moldova.

„În prezent Ministerul Economiei și Infrastructurii în colaborare cu Secretariatul Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministru este în proces de elaborare a matricei de măsuri de redresare a sectoarelor afectate de pandemia COVID-19. Evenimentul de astăzi este unul necesar pentru că fiecare update informațional privind situația în rândul comunității de afaceri este important pentru cristalizarea măsurilor întreprinse din partea instituțiilor statului. Sunt convins că printr-un efort comun, bine coordonat, putem schimba lucrurile rapid, pentru a elimina constrângerile și costurile pentru afaceri, dar și pentru a facilita valorificarea noilor oportunități de dezvoltare a afacerilor”, a precizat ministrul Railean.

Referitor la evoluția veniturilor în perioada de urgență comparativ cu perioada anului 2019, doar 13% din totalul respondenților au resimțit o dinamică pozitivă sau un nivel similar de venituri raportat la perioada anului trecut. În ceea ce privește factorii care la moment afectează negativ activitatea companiilor 77% din respondenți au fost impactați total sau semnificativ de diminuarea cererii la produse și servicii pe piața internă, respectiv 56% de dificultățile întâmpinate de partenerii lor de afaceri, exprimate prin întârzieri la încasarea facturilor emise.

Printre măsurile implementate de către companii în vederea atenuării impactului economic al pandemiei se numără: crearea oportunităților de export, accesarea de credite intra-grup, crearea unor noii linii de business, reducerea programului de funcționare, amânarea efectuării de investiții curente etc.

La capitolul măsuri care trebuie a fi implementate de către stat pentru depășirea crizei pandemice, 80% din respondenți consideră că reducerea impozitelor, taxelor și altor contribuții, poate impacta semnificativ sau absolut procesul de depășire a crizei pandemice, iar 75% consideră introducerea vacanței la plata acestora drept un instrument necesar în acest scop.

Studiul se va finaliza odată cu elaborarea unei matrici structurate pe sectoarele economice unde se va regăsi analiza situației acestora conform unor criterii, dar și principalele măsuri de redresare a consecințelor crizei pandemice.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.