CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Un portal guvernamental al antreprenorului va fi pus în funcțiune în următoarele câteva luni

24 iunie 2020 – Guvernul a aprobat Regulamentul privind utilizarea, administrarea și dezvoltarea Portalului guvernamental al antreprenorului.

Prin intermediul acestui portal antreprenorilor din Moldova li se asigură  un acces mai  simplu, prin intermediul unui singur punct – on-line, la informațiile oficiale de interes public şi cele despre companie, disponibile în cadrul registrelor şi sistemelor informaționale ale furnizorilor de date.

Adițional, prin acest Portal antreprenorii vor putea aplica la diferite servicii publice, prin intermediul căruia vor fi înștiințați despre progresul în obținerea serviciilor sau a informaților solicitate.

La moment, pentru a accesa informații oficiale actualizate, agenții economici trebuie să consulte diferite resurse informaționale ale autorităților sau chiar să se deplaseze personal la acestea, să depună cerere pe suport de hârtie, să achite taxe și să aștepte mai multe zile răspunsul.

Prin intermediul Portalului guvernamental al antreprenorului, omul de afaceri va fi scutit de necesitatea de a face naveta la mai multe instituții ale statului în procesul obținerii informației sau serviciilor publice. Mai mult, businessul va economisi banii cheltuiți pe taxele de stat, deoarece toate solicitările efectuate prin intermediul Portalului se vor face gratis.

Subiectul creării  unei resurse informaționale pentru antreprenori, care ar agrega informațiile și serviciile destinate antreprenorilor (accesarea informațiilor din registrele publice, obținerea actelor permisive, raportarea, servicii fiscale etc), este abordat încă din anul 2018 în cadrul Consiliului Economic. Membrii platformei, în urma unui sondaj organizat de Secretariatul Consiliului Economic, au stabilit trei teme care au necesitat dezbateri prioritate în cadrul Grupului de lucru ad-hoc al platformei ”Digitalizarea relațiilor dintre autorități și business”. Printre acestea și necesitatea creării cabinetului antreprenorului, sau altfel spus Portalul guvernamental al antreprenorului.

Secretariatul Consiliului Economic a purtat discuții cu Agenția de Guvernare Electronică despre necesitatea elaborării conceptului de cabinet al antreprenorului. Experții au venit cu un șir de propuneri cu privire la această soluție de interacțiune digitală a comunității de afaceri cu instituțiile statului. Ulterior Agenția de Guvernare Electronică a elaborat Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentul privind utilizarea, administrarea și dezvoltarea Portalului guvernamental al antreprenorului.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Căutare

Mai citește

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.