CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Consiliile Economice sunt pe prima line în lupta BERD cu COVID-19

17 iunie 2020 – Consiliile Economice (CE) ale BERD reprezintă una din politicile cheie de răspuns ale Băncii la pandemia de coronavirus, se arată într-un articol publicat pe pagina oficială a BERD. Aceste platforme de dialog ajută guvernele să dezvolte politici care să contribuire la susținerea afacerilor, în special acolo unde capacitățile sunt limitate.  De la izbucnirea crizei, Secretariatele CE și-au consolidat eforturile pentru a facilita dialogul între comunitatea de afaceri și guverne, se mai spune în articol.

Aceste Consilii activează în 12 state în care își desfășoară programele Banca. Scopul principal al CE este de a asigura o platformă de comunicare pentru business, donatori și Guverne. Obiectivul acestor comunicări este crearea unui mediu de afaceri favorabil prin implementarea politicilor necesare.

Pentru a asigura continuarea dialogului public-privat în timpul pandemiei, echipa pentru economie, politică și guvernareal BERD a organizat recent o conferință virtuală cu participarea Consiliilor Economice, similară evenimentelor anterioare ce au avut loc în Istanbul în 2015, în Londra în  2017 și Tbilisi în 2018. Conferința din acest an a adus în discuție rolul CE în sprijinirea redresării economice în statele în care își desfășoară programele BERD.

Timp de două zile, cca 100 de participanți au discutat despre politicile de răspuns al BERD în procesul de atenuare a impactului crizei și de sprijinire a beneficiarilor săi. La deschiderea ședinței au participat reprezentanți de nivel înalt – Maya Tskitishvili, viceprim-ministrul Georgiei și Anila Denaj, ministrul Economiei și Finanțelor din Albania.  Cu un cuvânt de salut a venit prim-vicepreședintele BERD, Jürgen Rigterink.

Mattia Romani, directorul general pentru economie, politică și guvernare al BERD, a vorbit despre Sistemul de răspuns rapid consultativ – un serviciu nou prin care este susținută implementarea politicilor de atenuare a impactului economic cauzat de pandemie, prin utilizarea resurselor proprii ale BERD, ale rețelei sale de factori de decizie și experți.

În cadrul panelurilor de discuții la care au participat și reprezentanți ai sectorului asociativ, reprezentanții BERD și ai CE, s-a discutat despre suportul pe care Consiliile Economice deja l-au acordat ca răspuns la criză. În același context experții au menționat lecțiile învățate, dar și posibile soluții care pot fi aplicate pe parcurs în procesul de combatere a efectelor crizei.  Membrii Grupului de finanțare și dezvoltare al ÎMM ale BERD și al programului de tranziție legală al BERD, au vorbit în cadrul reuniunii despre rolul pe care Banca îl poate juca în sprijinul unor inițiative mai  specifice.

În cadrul discuțiilor s-a constatat faptul că dialogul pe care îl asigură Consiliile Economice între business și Guvern este extrem de important în circumstanțe normale, dar s-a dovedit a fi crucial în susținerea guvernelor în timpul și după Covid-19, se mai arată în articolul publicat de BERD. Discutând calea ce urmează a fi parcursă în perioada imediat următoare, participanții au remarcat necesitatea susținerii în primul rând a ÎMM, facilitării comerțul electronic și promovarea digitalizării. Acestea sunt măsuri care trebuie luate în calcul în procesul de elaborare a tuturor politicilor în această perioadă, dar și pe termen lung, se mai arată în articol.

BERD sprijină Consiliile Economice prin intermediul Secretariatelor, care coordonează și facilitează activitatea acestor platforme. De asemenea, oferă analiză, consultanță economică și juridică pentru a sprijini activitatea Consiliilor și promovarea reformelor. În total, peste 50 de experți activează în cele 12 Secretariate din Albania, Armenia, Belarus, Georgia, Kosovo, Republica Kârgâză, Moldova, Muntenegru, Tadjikistan, Tunisia, Ucraina și Uzbekistan. Consiliile Economice sunt finanțate cu sprijinul Fondului special al acționarilor BERD, al Fondului multi-donator al BERD pentru Ucraina, al Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice al Elveției  și al Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.