CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Criza COVID-19 va influența direct politicile pe care le elaborează guvernele în această perioadă

3 iunie 2020 – De această opinie sunt reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și a fost făcută în cadrul celei de a doua sesiuni ale reuniunii Consiliilor Economice susținute de BERD.

Potrivit  directorului adjunct pentru economie și politică de țară al BERD Peter Sanfey, în acest an, dar și în 2021 efortul guvernelor trebuie să concentreze pe măsuri care să susțină în primul rând sustenabilitatea de funcționarea normală a piețelor. Aceste măsuri de suport trebuie să fie livrate imediat, susține expertul britanic.

Iar pentru ca statele să poată acționa rapid în elaborarea unor politici urgente, e nevoie de suport extern tehnic, și aici intervine rolul Consiliilor Economice. Prin intermediul acestor platforme guvernele pot beneficia rapid de expertiza internațională care să ajute la elaborarea politicilor anti criză specifice fiecărui stat în parte, a mai subliniat expertul.

Acest lucru trebuie făcut rapid, spun la rândul lor experții Consiliilor Economice. Pandemia a arătat că acolo unde s-a intervenit prudent dar rapid s-a atins o atenuare ușoară a efectelor crizei. Politicile elaborate după valul de șoc sunt necesare acum mai mult de cât de la începutul pandemiei, au mai menționat experții Consiliilor Economice.

Astfel, e nevoie de o consolidare a forțelor din cadrul platformelor de dialog public privat care să vină cu o expertiză  ce să permită nu doar elaborarea unor documente de urgență, dar și adoptarea și implementarea lor imediată, au menționat participanții reuniunii.

Domeniile prioritare la care trebuie să se atragă o atenție deosebită din partea guvernelor în această perioadă sunt digitizarea relațiilor Guvern Business și a platformelor on-line comerciale. Nu în ultimul rând trebuie revăzut mecanismul și posibilitățile de susținere creditară a Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Milica Delevic directorul pentru economie, politică și guvernare al BERD la finalul conferinței a solicitat Consiliilor Economice să ajute BERD în identificarea necesităților pe care le au guvernele la capitolul ajutor tehnic astfel în cât BERD să le poată analiza și interveni rapid în caz de necesitate.  

La reuniunea Consiliilor Economice susținute de BERD au participat 12 Consilii Economice care activează cu susținerea BERD din Ucraina, Belorus, Moldova, Republica Kârgâză, Tadjikistan, Uzbekistan, Armenia, Tunisia, Albania, Montenegro și Kosovo. Lucrările reuniunii cu genericul Rolul Consiliilor Economice în recuperarea economică după pandemia Covid-19 în statele operaționale ale BERD, s-au desfășurat în perioada 1-2 iunie 2020.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.