CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Cel de al doilea val al COVID-19 și rolul Consiliilor Economice în procesul de recuperare economică

2 iunie 2020 Și-a început lucrările reuniunea Consiliilor Economice susținute de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Evenimentul a adunat 12 Consilii Economice susținute de BERD din Ucraina, Belorus, Moldova, Republica Kârgâză, Tadjikistan, Uzbekistan, Armenia, Tunisia, Albania, Montenegro și Kosovo.

Conferința a fost deschisă de primul vicepreședinte al BERD, Jurgen Rigterink, care a reconfirmat sprijinul acordat țărilor prin intermediul Pachetului de solidaritate al BERD, care vizează combaterea impactului economic al Covid-19.

Principalul subiect discutat în cadrul evenimentului au fost provocările pandemice cu care sau confruntat statele în care activează Consiliile Economice și rolul acestor platforme în procesul de depășire a efectelor crizei.

În opinia experților Consiliilor Economice, efectele crizei provocate de COVID-19, vor fi greu de estimat. Potrivit lor cel mai mult consecințele pandemiei au afectat Întreprinderile Mici și Mijlocii și exporturile. În acest an în toate statele se va simți o descreștere a Produsului Intern Brut, însă țările care au promovat în ultimii 5 ani reforme economice în anul viitor vor simți o stabilizare.

Guvernele au încercat în toată această perioadă să vină cu politici care să susțină în primul rând populația, au mai menționat experții din cadrul Consiliilor Economice. Asta înseamnă cheltuieli neprevăzute din buget pentru alocații, scopul cărora a fost ținerea în frâu a ratei șomajului. Au fost întreprinse acțiuni de susținere a mediului de afaceri prin aplicarea  facilităților fiscale dar și economice. În toată această perioadă Consiliile Economice au adus în vizor Guvernelor experiența și expertiza externă în gestiunea crizei dar și au menținut comunicarea dintre comunitatea de afaceri și Guverne, au subliniat reprezentanții Consiliilor Economice.

Hester Coutanche, director asociat pentru economie, politică și guvernare al BERD a menționat în cadrul reuniunii că în această perioadă comunicarea pe care au asigurat-o Consiliile Economice dintre comunitatea de afaceri și Guverne a fost extrem de importantă și acest lucru trebuie de păstrat și în continuare, a menționat Hester Coutanche.

În viziunea experților, modelul economic s-a schimbat foarte mult în toate statele afectate de criză. Multe companii, în primul rând cele mici, au fost nevoite să recurgă la digitizarea activității – situație asupra căreia trebuie să atragă atenția Guvernele și pentru care să găsească soluții care să ajute businessul să-și digitizeze cât mai rapid și cât mai ieftin procesele economice. Digitalizarea a devenit în această perioadă la fel de importantă ca și energia, au subliniat experții.

În această ordine de idei Mattia Romani, directorul general pentru economie, politică și guvernare al BERD a subliniat că acum e momentul în care trebuie să răspundem prin asigurarea unei expertize necesare Guvernelor în acest sens care să le dea posibilitate să acționeze corect pe marginea acestor provocări. Iar asta înseamnă și promovarea procesului de digitizare a relațiilor G2B.

Rolul Consiliilor Economice în cel de al doilea val al pandemiei COVID-19 este unul foarte important, a conchis Milica Delevic, directorul pentru economie, politică și guvernare al BERD. BERD va continua să susțină ConsiliileEconomice astfel în cât acestea să se concentreze pe subiecte pe care putem interveni cu ajutor, a subliniat Milica Delevic.

În cadrul celei de a doua sesiuni care se va desfășura pe 3 iunie 2020, experții din cadrul Consiliilor Economice vor discuta provocările generate de pandemie, eșecurile și lecțiile învățate.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.