CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Statul simplifică procedura de obținere a dreptului de irigare cu apa din lacuri

23 aprilie 2020 – Veste bună pentru agricultorii din Moldova. Parlamentul a votat în lectură finală modificări legislative care reduc numărul de acte necesare pentru obținerea dreptului de a utiliza apa din corpurile acvatice în scop de irigare.

Astfel noile modificări stipulează excluderea unor acte pentru obținerea autorizaţiei de mediu pentru folosinţa specială a apei  din iazuri pentru irigarea terenurilor agricole. Autorii modificărilor susțin că unele documente pentru obținerea autorizației de mediu, agricultorii pur și simplu erau în imposibilitate de a le obține. Printre aceste acte se numără și dreptul de proprietate asupra corpului acvatic. Agricultorii susțin că, proprietarii lacurilor, în cele mai dese cazuri nu dețin acest document, iar în alte cazuri tergiversează procedura de prezentare a actului de proprietate pentru a nu permite agricultorilor să se folosească de apa din iaz.

Încă o prevedere care vine să simplifice activitatea agricultorilor ține de excluderea necesității de a prezenta, în procesul de obținere a dreptului la irigare, a Regulamentului de exploatare a lacurilor de acumulare. Asta în cazul în care documentul este introdus în Sistemul informațional automatizat “Cadastrul de stat al apelor”.

Noile modificări legislative mai prevăd și sancțiuni pentru cei care vor îngrădi accesul agricultorilor la apa din corpurile acvatice în scop de irigare. Sancțiuni riscă și cei care nu au regulamente de exploatare a lacurilor, fără de care nu poate fi asigurat accesul la apa pentru irigare. Completări în acest sens au fost făcute în Codul Contravențional.

De menționat că adoptarea acestor modificări legislative a durat aproape doi ani. În prima lectură documentul a fost votat în 2018, după care au fost organizate mai multe dezbateri pe marginea îmbunătățirii și promovării proiectului, inclusiv cu participarea Consiliului Economic.

Scopul final al modificărilor legislative adoptate de Parlament este simplificarea accesului la apă în scop de irigare. Acest document a fost așteptat de agricultori mai ales în contextul în care o dată la 3-4 ani în Moldova se înregistrează secetă, iar sudul țării este afectat de acest fenomen și mai des – odată la doi ani.

Subiectul accesului agricultorilor la apa din lacuri pentru irigare a ajuns în atenția Consiliului Economic pe lângă prim-ministru în anul 2017, la solicitarea comunității de afaceri. După un șir de dezbateri, la care reprezentanții asociațiilor de business au avut posibilitatea să discute subiectul cu ministerele și agențiile de resort, au fost prezentate mai multe recomandări. Acestea s-au regăsit în modificările pe care le-a făcut Guvernul prin Hotărîrea nr. 810 din 20.08.2018 la Hotărârea nr. 977/2016 cu privire la aprobarea Regulamentului-tip de exploatare a lacurilor de acumulare/iazurilor. Atunci a fost reglementat clar faptul că deținătorii lacurilor, indiferent de forma de proprietate, nu sunt  în  drept  să  îngrădească  accesul  la  folosinţa  apei  pentru  necesităţile comunităţii.

Cu susținerea și expertiza Consiliului Economic a fost elaborat și planul de acțiuni pentru anii 2018-2019 în vederea implementări regulamentului respectiv, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1057. Printre altele documentul prevede inspectarea deținătorilor lacurilor, asigurarea instalării mirelor hodrometrice și alte elemente importante asigurării acesului la apă.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.